Nivelul tot mai crescut de stres din viata cotidiana ne afecteaza din ce in ce mai mult. Boli precum cele cardiovasculare, obezitatea sau depresia sunt influentate direct de acest factor. Medicii dermatologi maramureseni atrag atentia ca o problema majora observata in ultimii ani este starea de incordare psihica a multor pacienti, care duce la aparitia si la evolutia psoriazisului. Aceasta afectiune a pielii poate sa apara de la nou-nascuti, pana la persoane cu varste inaintate, iar complicatia e data de faptul ca, desi se trateaza, boala recidiveaza.
Conform specialistilor, cauzele psoriazisului raman deocamdata incerte. Tocmai de aceea nu exista un tratament de fond al acestei afectiuni si, chiar daca pacientul scapa temporar de leziuni, acestea pot reveni dupa o anumita perioada.
„In momentul de fata, tratamentul psoriazisului se refera la disparitia eruptiei pe o perioada de timp mai mica sau mai mare. Cu cat prin tratament reusim ca aceste leziuni sa nu mai apara pe corp o saptamana, o luna, un an, doi, cu cat intervalul de piele aparent sanatoasa este mai mare, cu atat succesul terapeutic este mai bun”, a explicat, pentru eMaramures, medicul dermatolog Valentin Pop.
Medicii dermatologi arata ca, in ultimii ani, se poate observa o legatura directa intre psoriazis si stres. Chiar daca pacientii se prezinta pentru prima data la medic sau daca boala a recidivat, in cele mai multe cazuri in care placa psoriazica se extinde este vorba de o reactie care urmeaza unei emotii foarte puternice.
„Stresul este implicat in toate bolile. Nici psoriazisul nu face exceptie. Practica si experienta mea imi arata din ce in ce mai mult influenta stresului asupra evolutiei bolii. Un bolnav care vine la mine si il vad ca la controlul precedent a aratat mai bine si acum ii apar leziuni extinse pe tot corpul sigur a avut un soc, o trauma psihica si in situatia in care este stresat, aproape vizibil se vede cum infloreste eruptia pe el”, a aratat Valentin Pop.
Placa psoriazica poate fi de dimensiuni mici, de sub un centimetru si, in unele cazuri, poate ajunge sa acopere mari portiuni din piele. Medicii afirma ca, in mod frecvent, aceste cazuri apar la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.
Tratarea cazurilor de psoriazis este o piatra de incercare pentru medicii dermatologi, dar cel mai greu este pentru pacienti care, de multe ori, se confrunta cu probleme sociale sau conjugale din aceasta cauza, boala avand un impact social urias asupra acestor persoane. Exista o metoda terapeutica de ultima ora pentru cazurile de psoriazis, care presupune injectii saptamanale cu imunglobuline. Aceasta este foarte eficienta pentru ca vindeca leziunile, insa este un tratament permanent care, odata intrerupt, duce la reaparitia bolii.
Sursa: Gabriela Kuhajda