O activitate fizica constanta poate duce la imbunatatirea rezultatelor scolare ale adolescentilor si indeosebi ale fetelor la materiile tehnice, releva un studiu publicat in revista British Journal of Sports Medicine, preluat de AFP. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Dundee (Scotia) a studiat 5.000 de tineri britanici, comparandu-le performantele fizice si scolare la varstele de 11 ani, 13 ani si 16 ani. Durata si intensitatea activitatii fizice au fost masurate cu un accelerometru, pe o perioada cuprinsa intre trei si sapte zile.
La 11 ani, baietii faceau exercitii fizice de intensitate medie sau ridicata timp de 29 de minute pe zi, in timp ce fetele doar 18 minute. La aceasta categorie de varsta se recomanda efectuarea zilnica a 60 de minute de exercitii fizice.
Comparand performantele scolare ale copiilor la limba engleza, matematica si stiinte, cercetatorii au demonstrat legatura cu volumul activitatii fizice zilnice, efectele pozitive fiind mai evidente la fete in privinta obiectelor de studiu cu caracter tehnic. Efectul a fost cu atat mai relevant la varsta de 16 ani cu cat activitatea fizica incepuse la o varsta mai mica.
‘Este o descoperire importanta, mai ales din perspectiva politicilor britanice si europene ce vizeaza cresterea numarului de femei care lucreaza in domeniile stiintifice’, subliniaza echipa de cercetatori condusa de dr. Josephine Booth.
Autorii studiului au precizat ca au luat in considerare si alti factori ce ar putea influenta rezultatele scolare ale copiilor, cum ar fi o mama fumatoare in timpul sarcinii, greutatea mica la nastere si diferiti factori economici si sociali, incheie AFP.
Sursa: Agerpres