Situatie cu repetitie la Scoala din Basesti, judetul Maramures. La fel ca si anul trecut dupa vacanta de Craciun, elevii sunt nevoiti sa invete cu hainele de iarna pe ei, din cauza ca centrala termica pe lemne a institutiei s-a defectat in urma cu cateva zile. Copii petrec cate cinci-sase ore in salile de clasa unde uneori temperaturile coboara pana la zero grade Celsius.
Elevii din Basesti au avut parte de o primire mai putin calduroasa in prima zi de dupa vacanta. Centrala termica s-a stricat, astfel ca procesul educativ se desfasoara la temperaturi care cu greu cresc peste zero grade Celsius. Directiunea a decis sa nu suspende cursurile, dat fiind faptul ca micutii au pierdut deja suficiente zile de scoala, din cauza concediului fortat fara plata de la sfarsitul anului trecut. Primarul din Basesti si directiunea scolii au incercat remedierea problemei, chemand un instalator. Acesta insa nu a reusit sa repare centrala.
“Am luat legatura cu cei de la Scoala din Basesti si am inteles ca au o problema tehnica. Centrala termica pe lemne s-a defectat inca din prima zi de scoala de dupa vacanta de Craciun. De atunci, elevii invata la temperaturi foarte scazute. Au chemat un instalator, dar se pare ca nu au reusit sa rezolve problema”, a relatat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Mai mult, conform unor surse din cadrul ISJ Maramures, primarul Ioan Calauz s-a aratat nemultumit de faptul ca nu s-a aprobat la Scoala din Basesti un post de fochist. Reprezentantii ISJ explica situatia. “Este adevarat, au cerut un post specializat pentru asa ceva, insa avand in vedere problemele din sistem in ceea ce priveste reducerile de personal, acest lucru nu a fost posibil. Conducerea scolii trebuia sa gaseasca o solutie prin reorganizarea sarcinilor de serviciu. Cineva putea sa se ocupe si de intretinerea centralei termice”, a spus Pavel Filip.
Potrivit reprezentantului ISJ Maramures, in acest moment elevii de ciclu primar invata la caldura degajata de teracote, in timp ce colegii mai mari, de gimnaziu, sunt nevoiti sa suporte temperaturile inumane din interiorul salilor de clasa. “In salile de clasa unde studiaza elevi de clasele I-IV au fost montate teracote. Pentru elevii de clasele V-VIII e mai greu. Ei invata in sali total neincalzite”, a adaugat Filip.
Pana cand va fi remediata problema, cei 212 de elevi si cele 15 cadre didactice nu au decat sa se resemneze si sa continue sa tina cursurile in conditii necorespunzatoare, de dragul invataturii. De mentionat este faptul ca si anul trecut Scoala din Basesti a fost in aceeasi situatie. Diferenta este ca atunci a fost vorba de o alta centrala termica, care intre timp a fost inlocuita.
Sursa: Catalin Tineghe