Elevii vor putea participa, de luni, la mai multe activitati culturale si sportive, care se deruleaza in cadrul programului intitulat „Scoala altfel”, ce se va desfasura in scolile din Romania in perioada 2 – 6 aprilie. Obiectivul principal al proiectului consta in implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante, dupa cum mentioneaza MECTS.
Tot in aceasta perioada, Ministerul Educatiei organizeaza fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant.
In saptamana ”Scoala altfel” se organizeaza, printre altele, activitati culturale, activitati tehnico-stiintifice, activitati sportive, activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.), activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.), activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.) si activitati de educatie rutiera.
Si Ministerul Administratiei si Internelor participa la acest program. Astfel, de luni pana vineri, politistii, jandarmii, pompierii, luptatorii din trupele speciale de interventie, aviatorii, criminalistii si anchetatorii antidrog le vor arata elevilor aspecte practice din activitatea lor.
Reprezentantii structurilor din MAI le vor prezenta elevilor aspecte legate de activitatea institutionala, in cadrul unor actiuni care se vor desfasura in scoli sau la sediile structurilor implicate.
Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, le va prezenta elevilor teme legate de prevenirea delincventei juvenile, siguranta pe internet, prevenirea comportamentului antisocial.
Politistii de frontiera le vor arata elevilor cum se efectueaza controlul persoanelor si bunurilor in Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, apoi le vor fi ghid elevilor interesati de exponatele Muzeului Politiei de Frontiera din Giurgiu.
Elevii atrasi de activitatea pompierilor bucuresteni sunt asteptati sa viziteze Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), Facultatea de Pompieri, dar si unitati ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti.
Pilotii Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor isi vor demonstra maiestria in pilotarea elicopterelor din dotare in cadrul unor exercitii pe care le vor executa la sediul institutiei.
Academia de Politie ‘Alexandru Ioan Cuza’ isi deschide portile pentru a primi, in vizita, elevii de liceu interesati de institutia de invatamant in care se formeaza ofiterii MAI.
Arhivele Nationale ii asteapta pe elevi sa viziteze depozitele care pastreaza marturii ale continuitatii, fie ca este vorba de perioada medievala sau cea contemporana.
Copiii care vor sa afle mai multe lucruri despre autoturisme pot asista la prezentarile pe care le vor face, la sediul propriu, lucratorii Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor.
Aspecte legate de identitatea persoanei vor fi dezvaluite de lucratorii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in cadrul unor prezentari care au ca teme importanta actului de identitate si a certificatului de nastere.
Reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane ii vor invata pe elevi sa evite capcanele traficantilor, in cadrul unor prezentari pe teme specifice care vor avea loc la sediul institutiilor de invatamant.
Agentia Nationala Antidrog va prezenta riscurile consumului de stupefiante in cadrul unor prezentari care vor avea loc in diverse puncte, la nivel national.
si Muzeul National de Istorie a Romaniei ii asteapta pe copii, profesori si parinti in aceasta saptamana pentru a se bucura de vizite ghidate si ateliere de educatie muzeala.
Special pentru acest proiect, muzeul va fi deschis toata saptamana (ultima saptamana inainte de vacanta de Paste), inclusiv in zilele de luni si marti (2 si 3 aprilie), iar miercuri, 4 aprilie, accesul in colectiile muzeului va fi gratuit.
Pe 4 si 6 aprilie (miercuri si vineri), incepand cu ora 11,00, in Sala Mihai Viteazul, se va desfasura atelierul de educatie muzeala „Micii orfevrieri” – atelier de realizare a unor replici dupa obiectele istorice de podoaba din expozitia Tezaur Istoric. Tariful de participare este 15 lei/ persoana, publicul-tinta asteptat fiind acela format din elevi din ciclul primar si gimnaziu (clasele III – VI), minimum 10 – maximum 25 de participanti per atelier.
Sursa: Agerpres