Vezi VIDEO
Inceputul de an este favorabil pentru piata bursiera din Romania. Dupa ce bursele din Statele Unite ale Americii sau Germania au inregistrat cresteri semnificative, ajungand chiar sa depaseasca maximele de dinainte de criza, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a prezentat deasemenea o usoara relansare. Tendinta ascendenta a valorii cotatiilor se va mentine in perioada urmatoare, datorita faptului ca urmeaza perioada bilanturilor pentru societatile listate, insa specialistii in domeniu anunta ca daca in lunile ce vin nu vor fi luate masuri de relansare a economiei, cel mai probabil valoarea actiunilor va incepe sa scada.
Marile burse ale lumii au avut o evolutie pozitiva, pe fondul cresterii economice si al iesirii din recesiune. Unele au ajuns chiar la cotatii inregistrate inainte de anul 2008. In acest context si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urmat un trend ascendent, insa cu valori mult mai mici decat bursele internationale.
„Evolutia bursei de la inceput de an si pana in perioada asta a fost pozitiva, au fost cresteri, am evoluat in ton cu bursele externe, burse care si-au depasit maximele dinainte de criza, vorbesc de bursele dezvoltate – cea din Statele Unite, cea din Germania, dar si celelalte tari din Europa de Vest sunt aproape de maximele istorice. Din pacate, noi suntem inca departe de evolutia care a fost in 2007 – 2008 la inceput si bursa reflecta acest lucru. Noi suntem la multe dintre societati, la valori de 3 – 4 ori mai putin decat in acei ani”, a precizat directorul unei societati de brokeraj din Baia Mare, Reghina Apan.
Mediul economic influenteaza in mod direct cotatiile de pe piata bursiera. Specialistii in domeniu sustin ca daca la nivel national sau european vor fi luate masuri de relansare economica, valoarea actiunilor va creste, insa daca acestea vor intarzia sa apara, bursa va fi afectata. Cu toate astea, celor care vor sa faca o investitie pe termen scurt, brokerii le recomanda cumpararea de actiuni listate la BVB in perioada verii, aceasta modalitate putand aduce castiguri de pana la 40% in cateva luni.
„Peste vara, daca nu se intampla ceva deosebit din punct de vedere economic, in general actiunile scad. Scad din doua motive: dupa trecerea adunarilor generale nu mai au dreptul la dividend pana anul viitor, si apoi este perioada concediilor, sunt tranzactii mai putine, dar si valoarea actiunilor scade. Momentul din vara este favorabil celor care investesc pe un termen de 6 – 7 luni, in sensul ca vara este bine sa acumulezi actiuni, iar pana la finele anului, inceputul anului viitor ai sanse sa iti creasca portofoliul cu 20 – 40%”, a explicat Reghina Apan.
Cele mai profitabile actiuni pe parcursul anului 2012 au fost SIF-urile, actiunile unora dintre banci, dar si cele din sectorul imobiliar.
Sursa: Gabriela Kuhajda