![]() |
![]() |
Doi ani au trecut de la lansarea, cu surle si trambite, a programului guvernamental „Casa Verde” care vizeaza asigurarea de ecoenergie pentru blocuri de locuinte, gospodarii private, pentru pensiuni turistice, institutii si ONG-uri. De atunci, tot mai obiective au cazut de pe lista si au ramas doar institutiile publice. Insa nici acestea din urma nu au aplicat programul, in majoritatea cazurilor planurile de conservare a energiei poticnindu-se in documentatie sau ramanand doar la stadiul de idee aprobata si…cam atat. Autoritatile maramuresene spun insa ca bune intentii exista si ca s-ar putea maretializa cat de curand, prin montarea de panouri solare la Prefectura, Biblioteca Judeteana si casele de copii.
Desi au trecut doi ani de la lansarea programului guvernamental “Casa Verde”, timp in care nu s-a facut mai nimic, directorul Directiei de Planificare Teritoriala si Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Vasile Span, sustine ca programul n-a murit. Dimpotriva, in judet exista chiar un plan original.
„Instalatiile solare sunt de actualitate. Zilele acestea am discutat cu directorul Nicolae Boitor de la Protectia Copilului, pentru ca (n.r., implementarea programului) s-ar potrivi foarte bine la casele de copii, ar face economii. Discutia e mai veche, dar s-a revenit cu sugestia de energie solara”, a declarat Span.
Mai mult, directorul de la urbanism spune exista un plan ca la Biblioteca Judeteana si Palatul Administrativ sa se monteze panouri solare.
“In functie de nevoi, de calcule, vom vedea daca suprafetele ce le putem asigura vor ajunge numai pentru apa calda si incalzire sau vor ajunge si pentru panouri fotovoltaice pentru energie electrica”, a explicat Span.
In perioada 1985-1986, in Romania, ecoenergia a starnit primul val de interes. Directorul CJ Maramures isi reaminteste cu umor ca pe vremea aceea se vorbea inclusiv de instalatii cu biogaz. Span a mai subliniat ca, in Germania, acest model de obtinere a energiei este sustinut in totalitate de stat, insa e convins ca in Maramures ar fi mai potrivit sa se valorifice potentialul hidroenergetic.
Sursa: Alexandru Ruja