Duminică, 1 iunie 2025, începând cu ora 14:00, în Bazilica „Sfântul Petru„ din Vatican, la Altare della Cattedra, va fi celebrată o Sfântă și Dumnezeiască Liturghie în limba română, în rit bizantin, organizată de Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia și de Eparhia de Cluj-Gherla. Evenimentul are loc în contextul Anului Național „Cardinal Iuliu Hossu”, declarat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2023.
La 4 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea l-a numit cardinal in pectore (în secret), numire făcută public abia în 1973, după moartea sa. După căderea regimului comunist, a fost beatificat alături de alți șase episcopi martiri, recunoscuți ca uciși in odium fidei, în cadrul celebrării prezidate de Papa Francisc la Blaj, în 2019.
Liturghia de la Vatican reprezintă o întoarcere simbolică a Cardinalului Iuliu Hossu în inima Bisericii universale și este totodată o afirmare a continuității credinței și a mărturiei sale, care rămâne vie în inimile credincioșilor și în istoria Bisericii.
Celebrant principal al acestei Liturghii Arhierești va fi Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, succesor pe tronul episcopal al Fericitului Iuliu Hossu.
La celebrare vor participa peste 60 de preoți, persoane consacrate din Congregația Maicii Domnului și din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, precum și peste 900 de credincioși din România precum și din comunitățile greco-catolice din diaspora: Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Ungaria și Ucraina.
Evenimentul are loc în apropierea datei de 2 iunie, când se împlinesc șase ani de la beatificarea celor șapte episcopi martiri greco-catolici români, printre care și Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, beatificați de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj.
Înaintea celebrării liturgice, grupul de pelerini va avea ocazia de a trece prin Poarta Sfântă a Bazilicii ‘Sfântul Petru’, în cadrul Jubileului Speranței proclamat de Papa Francisc pentru anul 2025.
Această celebrare solemnă reprezintă un moment de profundă comuniune spirituală și identitate eclezială, reafirmând curajul credinței și fidelitatea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în inima Bisericii Universale.
Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct de postul Maria TV, începând cu ora 15:00 (ora României), oferind astfel tuturor credincioșilor posibilitatea de a se uni în rugăciune cu cei prezenți la Roma, într-un moment de profundă comuniune și celebrare a credinței.
Un moment aparte îl evocă Pr. Mesaroș Simeon din Baia Mare, unul dintre participanți, care leagă prezentul pelerinaj de beatificarea istorică din 2019:
„La 2 iunie 2019, când Sfântul Părinte Papa Francisc a venit la Blaj și a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolici… Nu îl vom mai întâlni pe Sfântul Părinte Papa Francisc decât la Santa Maria Maggiore, dar plec cu un gând de recunoștință, pentru că a făcut să ne bucurăm de acest eveniment, care cred eu că a fost cel mai important din toate timpurile pentru toți creștinii din România: șapte beatificări, șapte martiri, șapte episcopi. Cu gândul acesta plec eu la Roma”.

Toate reacţiile:
12