![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O zi speciala va fi duminica, 8 aprilie, pentru credinciosii ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici. Ortodocsii si greco-catolicii vor sarbatori Floriile, adica Intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, cand oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. Despre acest ritual se crede ca ii apara pe oameni de boli si ii face mai robusti. Tot duminica, romano-catolicii vor sarbatori Pastile, cele trei zile premergatoare praznicului, numite “Tridumul Pascal”, avand o semnificatie aparte pentru credinciosi.
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc, cu o saptamana inainte de praznicul Invierii Domnului, Duminica Floriilor. Este sarbatoarea care ne aminteste de intrarea triumfala a Domnului Iisus Hristos in Ierusalim, inainte de Patimi. De fapt, Hristos din aceasta zi porneste spre Sfintele si mantuitoarele Sale patimi, iar multimea care Il aclama acum, peste cateva zile avea sa strige in fata lui Pilat: “Rastigneste-L”.
Preotul Cristian Stefan consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a marturisit ca aceasta zi vrea sa demonstreze printre altele ca biruinta nu se dobandeste decat prin smerenie, avand in vedere ca mantuitorul Iisus Hristos a dat dovada de smerenie inclusiv in momentul in care a intrat in Ierusalim.
“Pe de alta parte, o semnificatie care iar ar merita sa fie consemnata, este ca Mantuitorul nu intra totusi ca un biruitor, ci intra calare pe un asin, dand dovada de smerenie. Vrea sa ne sugereze noua tuturor ca adevarata biruinta nu se dobandeste decat prin smerenie. Si daca perioada Triodului a inceput cu smerenia vamesului, perioada postului se incheie cu smerenia Mantuitorului Iisus Hristos”, a spus preotul Cristian Stefan.
De Florii, oamenii merg la biserica pentru a sfinti crengute de salcie pe care le pun la geamuri, la usi sau la porti. Traditia spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute.Tot in aceasta zi, pentru cei care tin Postul Sfintelor Pasti, e dezlegare la peste.
Si pentru romano-catolici, sfarsitul acesta de saptamana este unul special, acestia sarbatorind Pastile. Cele trei zile dinainte, joia, vinerea si sambata, denumite “Tridumul Pascal”, sunt cele mai importante pentru romano-catolici, pentru fiecare existand un ritual special.
„In Vinerea Sfanta, patimirea si moartea lui Iisus, este ziua de post si ajun pentru noi, este ziua in care incercam sa ne reculegem intr-un mod special, pentru a fi aproape, pentru a medita, pentru a aprofunda patima lui Iisus, iar Sambata Mare este ziua marii taceri, pentru ca mai apoi, in duminica Invierii, tot universul sa renasca, pentru ca Iisus invie din morţi”, a explicat Claudia Cufoian, de la fundaţia Sacro Cuore.
In 2010 si 2012, Sfintele Pasti au fost sarbatorite in aceleasi zile de ortodocsi si romano-catolici, urmand ca acestea sa cada din nou in aceeasi perioada in 2014 si 2017.
Sursa: Camelia Tocaci, Gabriela Kuhajda