Artistul plastic Daniel Les si membrii asociatiei ”Servus” din Baia Mare refac ”Drumul crucii” pe strazile municipiului miercuri, 23 aprilie, de la ora 17.00. Este pentru a cincea oara consecutiv, cand, in Saptamana Mare, are loc in Baia Mare spectacolul prin care este prezentat drumul spre cruce al lui Iisus Hristos. Marsul ”Drumul crucii – Cu moartea pe moarte calcand” este o dramatizare in care apar personajele biblice Iisus Hristos, Pilat din Pont, soldatii romani, Baraba, Maria – mama lui Iisus, mironositele si alte personaje istorice, imbracate in costume de epoca.
In acest an procesiunea va porni de la Biserica ”Sfintii 12 Apostoli” (situata langa complexul alimentar Dalia) si va urma traseul: bulevardul Traian pana in Parcul Mara, unde va avea loc scena rastignirii. La sceneta de teatru participa credinciosi din mai multe confesiuni religioase, din dorinta organizatorilor de a arata ca nu exista granite intre acestia – a precizat artistul plastic Daniel Les. El a mai spus ca traseul ”Drumului crucii” a fost schimbat pentru ca se doreste ”se se marsaluiasca in picioarele goale pe toate strazile din Baia Mare, astfel incat in fiecare an va fi un alt «drum» pentru ca orasul trebuie «vindecat» si oamenii ajutati sa se regaseasca”.
Daniel Les, care interpreteaza rolul lui Iisus in dramatizarea realizata pe strazile orasului, a explicat ca a dorit sa organizeze actiunea pentru a produce un ”deranj in viata oamenilor si de a-i face sa se opreasca din ritmul vietii ca sa se gandeasca la Iisus Hristos”. In opinia artistului ceramist, in Romania exista un ”crestinism de duminica”. ”Duminica, inchidem usa la biserica dupa noi si poate mai facem ceva ilegalitati, ne mai cumparam un jeep, iar duminica urmatoare ne intoarcem si poate ne rugam sa castigam in afaceri ori sa primim cine stie ce. Trebuie sa facem ceva pentru noi, pentru ca inauntrul nostru trebuie sa se simta schimbarea”, a spus Daniel Les.
In opinia sa, dramatizarea ”Drumului crucii” este importanta pentru ca reuseste sa creeze cadrul pentru sarbatorirea Invierii Domnului Iisus Hristos, dar si pentru a intelege sacrificiul facut pentru umanitate. Daniel Les a mai aratat ca ideea organizarii marsului i-a venit in urma cu sase ani, cand in preajma sarbatorilor de Pasti era la Bucuresti la o expozitie de ceramica.
”Cu cat se apropiau saratorilor se acelera ritmul alergarii dupa cumparaturi. Oferte de tot felul iti furau ochii. M-am oprit o clipa si gandul care mi-a venit a fost daca asta e tot ce facem noi cand vin Pastele. Cum am reactiona daca L-am vedea pe Iisus Hristos purtandu-si crucea chiar pe strazile noastre. Am fi atunci dispusi sa ne oprim cateva clipe sa meditam la esenta sarbatorilor pascale? Cum ar fi posibil sa aducem in realitate aceasta istorie pe care cu totii o cunoastem dar care in ultima vreme este puternic concurata de «scurta vacanta de Pasti», de «ouale de Pasti», iepuras sau cadouri ori de imbuibarea de Paste”, a precizat Daniel Les, care din anul urmator a inceput sa marsaluiasca ducandu crucea in spate, la fel ca Iisus.
El a spus ca de la an la an, actiunea a crescut in amploare, iar despre ea s-a auzit chiar si in alte localitati. De altfel, dupa procesiunea de la Baia Mare, ”Drumul crucii” va fi refacut si in Cluj-Napoca – joi, 24 aprilie, de la ora 16.00, si in Timisoara – vineri, 25 aprilie, de la ora 15.00, oras unde va avea loc in premiera.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” Baia Mare, a declarat ca asemenea dramatizari sunt obisnuite in strainatate, iar ele au loc inca din antichitate.
El a mai spus ca ”in Saptamana Mare acest spectacol este necesar pentru ca reuseste sa creeze emotie. In Saptamana Mare, oamenii ar trebui sa fie mai interesati de profunzimea lucrurilor, nu sa se lase furati de superficialitatea vietii. Pastele a fost furat de zeul Hermes (n.r. – zeul comertului). Pastele a ajuns cea mai mare sarbatoare hedonista, adica a placerilor, in care se cheltuie ani multi pe cumparaturi.”
Directorul bibliotecii judetene din Baia Mare a mai spus ca una dintre cele mai mari si cunoscute procesiuni din lume este cea de la Santiago de Compostela din Spania, cunoscuta ca ”Drumul scoicilor” pentru faptul ca fiecare pelerin purta o scoica in mana ca semn de recunoastere. ”Era o cale a crucii de sute de kilometri, unde personajul principal era insa Iacob. In multe tari insa au loc asemenea actiuni, iar acolo sunt de-a dreptul impresionante prin numar de participanti”, a spus Teodor Ardelean.
El a mai precizat ca, tinand cont de faptul ca crucificarea este cea mai grea moarte, Drumul Crucii se mai numeste si Calvaria. El a mai precizat ca, in Maramures, ”cea mai frumoasa si deosebita cale a crucii este la Costiui”.
Sursa: Meda Muntean