Ruta 32 din 31 mai 2009 cu Anca, Brena si eu
HarDomnului, dupa dezolanta seceta prelungita a acestei deplin atipiceprimaveri, se racorise si plouase-n ultimele patru zile zile, uneorisprintar, alteori zdravan, mocaneste, aproape autumnal as putea spune.
Apoi,vineri spre sambata noaptea ninsese-n Muntii Parang, Bucegi, PiatraMare si pe la Fundata iar in noaptea de 30/31 mai chiar si pe varfulIgnis si Muntii Gutai, de la vreo 1200 m altitudine-n sus.
Constatamasta in cea din ultima zi de mai, seara dupa orele 18,30 cand ouschim hoteste sa admiram si vanam (fotografic) din nou crinii depadure (Lilium martagon), remarcand fascinati pudra alba de nea dinjurul releelor de pe crestetul varfului Iginis si pe platoul vulcanicGutai, de la Trei Apostoli spre Gutaiul Doamnei, Secatura si CreastaCocosului.

Cred ca-i descoperisem prima data multumita luiVasile „Ica” Giurgiu in paginile excelentei sale reviste de turismMuntii Carpati si datorita maestrului macro fotografiei botanice, dr.Trestian Gavanescu din Ramnicu Valcea, apoi prin bogata informatiefurnizata de prestigiosul site turistic alpinet.org, si-n cele dinurma, firesc dar si cu sansa, in natura.
Era intr-o seara deiunie din urma cu vreo 12 ani in care mergeam catre Borsa ca sa admirama doua zi rododendronul abia inflorit pe Valea Rea din Parcul NationalMuntii Rodnei dar si nitel mai sus, pe sub Piatra Randunelelor si RapaPiatra Rea pe cand, suind serpentinele in ac de par ale Gutaiului, dupacirca 5 km de la bifurcatia spre Lacul Mogosa–Poiana Suior respectivPasul Gutai, intr-un restrans luminis decupat in maiestuosul faget,aveau sa-mi atraga atentia (in stanga asfaltului) minunatii crini depadure (Lilium martagon), roz-liliachii, leopardin pistruiati ton inton si cu un miros suav-delicat-exotic in prima zi, din ce in ce maidulceag-gretos dupa aceea, concomitent cu o deprecierea coloristica, cuiz cadaveric-mortuar in cele din urma, innebunind prin aceastastratagema tot felul de gaze menite sa le polenizeze si asigureperpetuarea.
La intoarcerea i-am mai admirat o data pe urma am revenit in varaurmatoare, fara sansa, crezand ca exploatarea silvica din habitatul lornatural ii exterminase, ceea ce ma intristase profund.
In ceade-a treia primavara i-am redescoperit in acelasi habitat, poate chiarputin extinsi spre un alt luminis, abia aparut dupa defrisareapartiala.
Apoi totul e devenit pentru mine un fel de anual pelerinaj floral in debut de iunie pe serpentinele Gutaiului.
Intretimp ii descoperisem si admirasem si-n alte locatii. De exemplu suindpe valea Izvorul lui Dragos spre Casa Laborator de sub Culmea Hotaruluiin Parcul National Muntii Rodnei, apoi si pe creasta principala aMuntilor Gutai, evident ceva mai tarziu dar asta numai din pricinadiferentei de altitudine.
I-am descperit si admirat mai apoi si-n alte masive, de exemplu in Muntii Lapusului.
Inacest ani i-am vazut prima oara imbobociti cu vreo decada in urma, intimp ce mergeam la Sighetu Marmatiei, asta datorita insoritelor sideosebit de fierbintilor zile ale primelor doua decade ale lui mai 2009si eram ferm hotarat sa nu ratez inflorirea.
Derutat de ploieleconsistente ale dupa-amiezii alternand cu scurte solarizari si-n celedin urma cu sporadicele flashuri ale fulgerelor succedate de gravbolborosite bubuituri de tunet, pornim abia la 18,30 la floristicavanatoare, avand de parcurs 21 de km pana la locul crimei.
Padureamatura de fagi, paltini si carpeni, cerul mai mult noros si inserareaprematura par a-mi zadarnici demersul, la toate acestea adaugandu-seurzicile exuberant crescute, inalte de 45-80 cm, pasiv-agresive.
Curentiide aer generati de autoturismele suind/coborand serpentinele-n trombaprecum si briza montana anima deranjant tulpinile ramificate, inaltatela circa 0,8-1,0 m, ce poarta in varfuri alungitii boboci, rigurospliati dar si cateva exeplare inflorescente larg deschise si emanand injur inconfudabilul lor parfum.
Poate ca am inventariat pana lavreo 15-20 de exemplare de crini de padure in arealul cunoscut darniciunul intr-un luminis in care-i vazusem in anii, descoperisem insacateva turgescente exemplare de matraguna (Atropa beladona) infloritedeclansand pasionala vanatoare, venindu-mi sa-mi dau palme pentru caintarziasem vreo jumatate de ceas iar, la final, curios privit denedumeritii participanti activi la trafic, mi-am ridicat multumit sirecunoscator privirile spre cerul ce parea a se razbuna treptat… (vorbalui Alex, fratele meu) pe noi.
Imediat am intins-o, cu tolbaplina, spre casa, constient ca ratarea unui weekend tine numai si numaide noi, de inertia si indecizia noastra.
Sursa: Lucian Petru Goja