Vezi VIDEO
Portiunea de drum de la intrarea in orasul Cavnic se poate incadra perfect in clasamentul celor mai proaste sosele din Maramures. Din asfaltul turnat cu putini ani in urma nu a ramas aproape nimic, iar gropile din carosabil sunt atat de numeroase, incat soferii circula cu maximum 20 km/h prin zona. Odata cu startul reabilitarii drumului Baia Sprie – Barsana, soferii au sperat ca lucrurile sa se imbunatateasca, dar au ramas doar cu speranta. Pana la anul insa, drumul judetean va ramane la fel, doar ca gropile se vor umple cu zapada in cazul unei ierni cu precipitatii abundente si astfel carosabilul se va nivela.
Starea proasta a drumului influenteaza si economia Cavnicului, pentru ca turistii prefera sa evite zona ca sa nu isi rupa masinile. Autoritatile locale au tot insitat pe langa Consiliul Judetean Maramures sa se faca macar o asfaltare temporara, asta si in urma criticilor venite din partea locuitorilor orasului ce fac naveta spre Baia Mare, dar nu s-a facut nimic.
”Este o portiune de drum pe care poti sa o numesti svaiter. Este plina de gropi si de doi ani nu a suferit nicio reabilitare a covorului asfaltic. S-ar impune reabilitarea acestei portiuni, nu neaparat pentru cetatenii orasului Cavnic, ci si pentru cei care tranziteaza inspre si dinspre Maramuresul istoric”, a declarat Marius Marginean, viceprimarul orasului Cavnic.
De Consiliul Judetean Maramures depinde refacerea portiunii din DJ 184, la intrarea in Cavnic. Autoritatile asteapta insa o solutie tehnica din partea proiectantului inainte de a da ordin de asfaltare firmei care se ocupa de reabilitarea drumului Baia Sprie – Barsana. Reprezentantii societatii Selina spun ca au discutat de mai multe ori situatia cu cei din CJ Maramures, insa o decizie nu a fost luata nici pana in acest moment, deoarece trebuie identificate cauzele care au dus la distrugerea soselei intr-un timp atat de scurt.
“Conform discutiilor cu reprezentantii Consiliului Judetean, asteptam o solutie din partea proiectantului avand in vedere ca acolo sunt cateva probleme care apar din cauza iazului de decantare. Din punctul nostru de vedere, atata timp cat conditiile meteo ne permit, noi nu avem o problema sa asfaltam acei 600-700 metri”, a spus Marius Marta, inginer in cadrul Selina.
Cristian Chendea, managerul proiectului care vizeaza reabilitarea drumului Baia Sprie – Barsana, spune ca asfaltarea in acest moment ar reprezenta doar niste bani irositi, pentru ca pana la primavara carosailul ar trebui refacut. “Asteptam o solutie tehnica din partea proiectantului. Deocamdata asta e tot ce putem face pentru ca daca am turna un strat de asfalt ar insemna doar sa prelungim agonia acelui tronson de drum. In plus, asta ar insemna sa irosim bani. In momentul in care proiectantul ne va da o solutie, atunci noi o vom pune in practica”, a spus acesta.
Reabilitarea drumului Baia Sprie – Barsana ar trebui sa se incheie anul viitor. Pana la sfarsitul acestui an, firma Selina s-a angajat sa asfalteze zece kilometri din cei 56 ai drumului, precum si sa finalizeze lucrarile de largire si cele la poduri, dar lucrarile nu privesc si portiunea de la intrarea in Cavnic.
Sursa: Andrei Gherghel