Interdictia privind comercializarea plantelor etnobotanice a intrat azi, 15 februarie, in vigoare, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta prin care Guvernul a interzis vanzarea si consumul acestor produse, firmele distribuitoare avand zece zile la dispozitie pentru a distruge stocurile. IPJ Maramures a atras atentia, printr-un comunicat de presa, ca incepand de azi nu se mai pot comercializa drogurile usoare, iar in urmatoarele 10 zile ”proprietarul, posesorul si detinatorul cu orice titlu al plantelor si substantelor interzise are obligatia sa distruga pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale plantele si substantele pe care le detine”.
Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Voichita Zehan, a aratat ca ”producerea, cultivarea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul plantelor si substantelor prevazute de ordonanta de urgenta sunt interzise, in conformitate cu prevederile Legii 143/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”.
In ultimele zile, magazinele de plante etnobotanice au introdus reduceri de preturi intre 30 si 50%, precum si oferte promotionale pentru a scapa de marfa de pe stoc, continuand sa comercializeze produse ca Special Gold, care contine mefedrona, substanta interzisa.
In data de 10 februarie Guvernul a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ introduce in categoria drogurilor 27 de substante si 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi detinute si comercializate.
Sursa: Ioana Osan