Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat Senatului si Camerei Deputatilor aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie a senatorului Akos Daniel Mora si a deputatului Stefan Bucur Stoica, ca urmare a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a mentinut ca legale si temeinice rapoartele de evaluare emise de ANI cu privire la starea de incompatibilitate a acestora.
„Mentionam faptul ca au trecut mai bine de opt luni de la emiterea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, perioada in care nu s-au aplicat sanctiunile disciplinare prevazute de lege, si anume, revocarea din functie a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curtii Constitutionale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit careia ‘Senatul in plenul sau are obligatia de a hotari, prin vot, cu privire la incetarea sau nu a calitatii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatarii starii de incompatibilitate a acestuia de catre Agentia Nationala de Integritate'”, arata un comunicat al ANI.
Potrivit sursei citate, demersul Agentiei tine cont si de Decizia Curtii Constitutionale nr. 418/ 2014, care confirma pe deplin interpretarea data de ANI, Curtea Constitutionala constatand faptul ca „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010 sunt constitutionale in masura in care sintagma ‘aceeasi functie’ se refera la toate functiile eligibile prevazute de art. 1 din aceeasi lege”.
ANI mentioneaza faptul ca deciziile CCR sunt general obligatorii, astfel ca art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010 nu poate fi susceptibil de o alta interpretare in afara celei date de instanta de contencios constitutional.
„Precizam faptul ca ultimul raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania mentioneaza faptul ca ‘Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor'”, se mai arata in comunicat.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres