Zeci de mii de japonezi comemoreaza azi, 6 august, victimele bombardamentelui atomic de la Hiroshima, produs cu 67 de ani in urma, pe fondul amplificarii miscarii de contestare a energiei nucleare dupa accidentul din 11 martie 2011 de la centrala Fukushima, ca urmare a seismului de 9 grade, care a provocat un devastator tsunami, ce a maturat intreaga coasta de nord-est a arhipelagului, relateaza France Presse.
Supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali si turisti au participat la ceremonia anuala de la Memorialul Pacii, ridicat pe locul exploziei.
La orala locala 08h15 luni (23h15 GMT duminica), dangatul clopotelor a semnalat inceputul unui minut de reculegere, exact la ora la care la 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat intr-un infern nuclear acest oras din vestul Japoniei. Peste 140.000 de persoane au murit.
Aproximativ 50.000 de oameni au participat la ceremonia oficiala si alte cateva mii la numeroase evenimente, concerte si forumuri organizate via Hiroshima, un oras-simbol al miscarii impotriva armelor nucleare.
Una dintre aceste demonstratii a reunit circa 700 de persoane – supravietuitori de la Hiroshima si rezidenti din apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-est), care au fost evacuati dupa accidentul nuclear din 11 martie 2011.
Cei mai multi supravietuitori ai bombei atomice, cunoscuti sub numele de ‘hibakusha’, se opun cu fermitate oricarei utilizari a atomului. ‘Noi vrem sa conlucram cu oameni de la Fukushima. Alaturati-va vocilor noastre pentru ca atomul sa nu mai faca niciodata victime’, a afirmat un supravietuitor, Toshiyuki Mimaki, 70 de ani.
Japonia este scena unei miscari de protest antinucleare din ce in ce mai puternice, mai ales dupa ce premierul Yoshihiko Noda a decis in luna iunie repornirea a doua reactoare nucleare. Seful executivului a justificat aceasta decizie prin riscul de penurie de curent electric.
Arhipelagul nipon, care inainte de accidentul de la Fukushima se angajase intr-o politica de dezvoltare a energiei nucleare pentru a compensa lipsa de resurse energetice, a fost nevoit sa-si inchida toate cele 50 de reactoare nucleare in mai si iunie.
Dupa repornirea celor doua reactoare, restul de 48 sunt in continuare oprite din cauza seismului sau a masurilor de precautie suplimentate cerute de autoritati dupa dezastrul de la 11 martie.
‘Indemn guvernul sa puna in aplicare imediat o politica energetica care sa protejeze viata locuitorilor’, a exclamat in cadrul ceremoniei de luni primarul Hiroshima, Kazumi Matsui.
Manifestantii antinucleari au mers ulterior in fata sediului Chugoku Electric Power, o companie de electricitate regionala care detine cateva centrale nucleare.
Demonstratii impotriva energiei atomice au loc saptamanal in fata resedintei premierului in Tokyo, reunind mii de persoane. Luna trecuta, la o astfel de manifestatie au participat circa 170.000 de oameni intr-un parc la vest de Tokyo, conform organizatorilor.
Bombardarea Hiroshimei a fost urmata de cea de la Nagasaki, care s-a soldat cu 70.000 morti la 9 august 1945. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial la 15 august 1945.
Ceremoniile comemorative ale bombardamentelor au dobandit o semnificatie deosebita dupa accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi. ‘Sunt determinat sa reconstruim orasul nostru asa cum s-a facut la Hiroshima’, a declarat presei Tamotshu Baba, primarul din Namie, una din localitatile situate in zona interzisa poluata radioactiv din jurul centralei Fukushima. La un an si jumatate dupa accident, multi refugiati se tem inca sa se intoarca acasa.
In Brazilia, comunitatea japoneza care numara circa 1,8 milioane de persoane (mai putin de 1,8 % din populatie) a comemorat evenimentul prin lansarea in apele lagunei Sao Paulo a circa 2.000 de lumanari plutitoare.
Sursa: Agerpres