![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Mii de carnete de munca asteapta de trei ani sa fie ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM). Titularii par sa fi uitat de documentele care le atesta vechimea in munca pana la data de 31 decembrie 2010. Inspectorii de munca au aratat ca de cele mai multe ori titularii isi aduc aminte de aceste documente doar in situatii limita cand trebuie sa isi dovedeasca in momentul pensionarii, anii lucrati.
Carnetele de munca au fost abrogate din 1 ianuarie 2011, evidenta salariatilor facandu-se de la acea data in sistem electronic. Angajatorii si chiar titularii ar fi avut obligatia sa vina sa isi ridice aceste documente de la Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures (ITM). Numai ca la 3 ani dupa aceste modificari, mii de carnete de munca se regasesc inca in sertarele institutiei. Cele mai multe documente ar trebui predate in Baia Mare, insa situatia e similara si in Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus.
“Din pacate si la aceasta data mai avem in pastrare 6.800 de carnete de munca. Atat angajatorii, cat si titularii carnetelor de munca ii rugam sa se prezinte la sediul Inspectoratului pe strada George Cosbuc sau la cele doua puncte de lucru din Sighetu Marmatiei si Viseu de Sus pentru a intra in posesia carnetelor de munca”, a afirmat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Inspectorii de munca au atras atentia maramuresenilor ca in baza acestor documente isi pot dovedi in momentul pensionarii vechimea in munca, dar si faptul ca au lucrat in grupa intai de munca. “Mai nou s-a modificat si legea pensiilor, sunt situatii in care unii titulari beneficiaza de grupa intai de munca ce nu poate fi dovedita pana la 31 decembrie 2010 decat in baza carnetului de munca. Sunt utile pentru toata lumea. Este bine de stiut ca pana in 31 decembrie 2010 vechimea in munca, dar in special vechimea in specialitate se dovedea cu acel carnet de munca. Nu exista un alt document care sa confere si sa confirme ca o persoana a lucrat intr-o anumita specialitate a studiilor respective si totodata a vechimii in munca”, a precizat Mircea Onea.
Oficialii ITM au mai aratat ca pentru perioada urmatoare se doreste chiar aplicarea unor sanctiuni in cazul angajatorilor care nu au ridicat documentele pentru a le preda salariatilor. Carnetele de munca pot fi solicitate de la ITM, de luni pana vineri, intre orele 8.30 – 13.30.
Sursa: Camelia Tocaci