![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Autoritatile locale din Borsa si-au propus sa devina proprietare peste Spitalul de recuperare din localitate, cum au facut si celelalte administratii maramuresene in urma cu doi ani. Pretentiile ridicate de reprezentantii primariei nu sunt vazute cu ochi buni de catre sindicalistii Sanitas si nici de actuala conducere a unitatii, care apreciaza ca dorinta alesilor nu este de crestere a calitatii serviciilor medicale, ci de preluare in patrimoniu a unor bunuri imobiliare de valoare, printre care se afla doua hoteluri din Complexul turistic Borsa si mai multe terenuri bine pozitionate in oras. Ca sa le poata dobandi, Consiliul Local Borsa are nevoie de avizul Ministerului Sanatatii.
Spitalul din Borsa este singura institutie de acest tip din judet ramasa in subordinea directa a Ministerului Sanatatii. La momentul reformei care a presupus predarea catre administratiile locale a mai multor unitati spitalicesti, acesta nu a fost cedat pe considerentul ca ofera servicii de recuperare, nu de medicina generala. De altfel, tocmai acest lucru a facut sa nu se inchida spitalul din Viseu de Sus, aflat la circa 20 de kilometri de Borsa.
Planurile noii administratii au starnit un val de critici chiar inainte sa se faca demersuri legale pentru preluare. Oficialii spitalului din Borsa s-au declarat sceptici ca primaria si consiliul local vor avea puterea financiara sa sustina unitatea si chiar au venit cu argumente, spunand ca in acest an din buget ar fi trebuit sa se primeasca 200.000 de lei dar s-au alocat de zece ori mai putini bani.
”Eu consider ca o institutie publica, asa cum este primaria, nu poate sa sustina financiar si spitalul, care are un buget cam de trei ori mai mare decat primaria. Primaria, daca vrea sa ne ajute, ne poate ajuta si fara sa fim in administrarea lor. In cursul anului acesta am primit in jur de 20.000 lei, desi in bugetul primariei erau prevazuti 200.000 lei”, a spus George Stefanescu, managerul Spitalului Borsa.
Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, a declarat ca miza preluarii spitalului o reprezinta de fapt patrimoniul spitalului. In opinia sa, prin aceasta manevra se urmareste stingerea litigiului pe care administratia locala il are cu spitalul pe seama terenului pe care s-a construit noul sediu al primariei. Cele doua institutii au ajuns in instanta, iar magistratii Judecatoriei Viseu de Sus au dat castig de cauza spitalului, recunoscandu-i dreptul de proprietate asupra terenului.
”Consiliul Local Borsa incearca de fapt, si asta e intentia mai mult sau mai putin declarata a autoritatii publice locale, sa puna mana pe ceea ce inseamna patrimoniul material al spitalului Borsa. Ma refer aici la cele doua cladiri cu regim de hotel, Stibina si Cascada, care sunt in patrimoniul spitalului. Ele au fost gandite ca si unitati de recuperare, ca si sectii exterioare ale spitalului si se afla in Borsa Complex”, a declarat Mircea Ciocan.
Chiar daca spitalul va fi trecut in patrimoniul administratiei din Borsa, managerul spitalului a spus ca pacientii nu vor avea de suferit, deoarece bugetul necesar tratamentelor este asigurat prin Casa de Asigurari de Sanatate Maramures.
Toader Mihali, primarul orasului, nu a fost de gasit pentru a prezenta pozitia oficiala a autoritatii locale cu privire la acest subiect. Contactat telefonic, Ioan Timis, viceprimarul localitatii, a explicat ca intentia de preluare nu are nici o legatura cu patrimoniul spitalului, iar autoritatile locale intentioneaza doar sa ajute unitatea spitaliceasca.
Sursa: Andrei Gherghel