Vezi VIDEO
Compartimentele Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures vor functiona la jumatate din capacitate. Ministerul de resort a dispus reprezentantilor din teritoriu sa restructureze institutiile pe care le conduc, minimum 50% dintre angajati urmand sa paraseasca sistemul. Sefii din institutiile agricole spun ca nu vor mai putea indeplini atributiile de serviciu din lipsa de personal.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a decis reducerea semnificativa a cheltuielilor din teritoriu, dispunand restructurarea din temelii a institutiilor din subordine. In judet, situatia e incerta, intrucat nu a fost emisa o ordonanta de guvern care sa stabileasca numarul de angajati care isi vor pierde serviciul si nici data de la care se va intampla asta.
Pana acum, s-au primit doar recomandari si propuneri de reorganizare, insa la nivel neoficial se vorbeste ca din cei 79 de angajati care isi desfasoara activitatea in acest moment in DADR Maramures si in serviciile din subordine, vor ramane pe functii doar 29.
“In jur de 50% dintre angajatii care ocupa functii publice in directiile agricole vor fi disponibilizati, pentru ca institutiile vor fi reorganizate… Sa vedem ce va decide legiuitorul, recte Ministerul Agriculturii, in privinta modului in care se va realiza acest lucru”, a mentionat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.
Cele mai mari probleme le au angajatii Unitatii Fitosanitare din cadrul DADR Maramures. Aici, criza a lovit deja. Angajatii sunt nevoiti sa circule doar cu o singura masina de serviciu la toate interventiile la care sunt solicitati. Iar daca planul de organizare propus va fi aprobat, numarul angajatilor va fi redus de la 13 la 7.
“Pana acum, in organigrama am figurat 15 persoane. Doua persoane s-au pensionat, urmeaza altele trei, care si-au depus dosarele de pensionare, dar vom ramane in total sapte persoane… Nu stiu daca vom putea acoperi tot volumul de munca si, din cate am inteles, va trebui sa participam la concursuri pentru ocuparea posturilor. Va fi o situatie ciudata, nu stiu daca vom putea raspunde la cerintele, respectiv solicitarile fermierilor in orice moment”, a spus, mahnit, seful Unitatii Fitosanitare din cadrul DADR Maramures, Valer Vele.
Acesta a mai spus ca regimul de munca al angajatilor care vor ramane pe posturi va fi mai mare, cu atat mai mult cu cat, odata cu schimbarile climatice din ultima perioada, au aparut noi daunatori, despre care angajatii spun ca i-au intalnit doar in literatura de specialitate, asa ca vor avea nevoie de timp si pentru documentarea problemei.
“In ultimul timp au aparut agenti de daunare pe care i-am putut gasi pana acum doar in literatura de specialitate. Va trebui sa muncim mai mult, sa ne documentam mai mult, sa prestam o munca mai asidua pentru a asigura bunul mers al monitorizarii programelor europene si sarcinile de serviciu, in conditiile in care numarul de angajati va fi redus la jumatate”, a adaugat Vele.
In acest moment, angajatii DADR Maramures asteapta decizia oficiala a ministerului de resort, pentru a afla daca trebuie sa isi caute alt loc de munca.
Sursa: Catalin Tineghe