Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea disponibiliza 150 de salariati, reprezentand peste o treime din totalul personalului, pentru ca institutia sa se incadreze in bugetul alocat pentru acest an, a declarat presedintele AVAS, Aurelian Popa.
Reorganizarea numarului de posturi ar urma sa fie operata printr-o hotarare de guvern, a mentionat Popa. Pe de alta parte, seful AVAS a aratat ca 160 din cei 422 de angajati au contestat un ordin al institutiei, din 15 februarie, prin care le-au fost reduse salariile.
Popa a adaugat ca se asteapta ca numarul contestatiilor sa creasca in perioada urmatoare, in conditiile in care multi angajati au intrat in concediu medical imediat dupa aparitia ordinului. Presedintele AVAS a mai spus ca ii intelege pe unii dintre angajati, carora le va fi greu sa se descurce in noile conditii, insa vechile salarii nu mai puteau fi pastrate.
Premierul Emil Boc a declarat marti ca peste o suta de angajati ai AVAS au intrat in concediu medical, incercand astfel sa scape de sub incidenta Legii de salarizare unitara, prin care salariile individuale sunt reduse, de la 17.000 lei la 2.500 lei.
El a sustinut ca „bugetarii de lux” care au avut salarii foarte mari nu mai beneficiaza de astfel de venituri urmare a Legii salarizarii.
„Bugetarii de lux care erau obisnuiti cu 170 milioane de lei vechi pe la agentiile guvernamentale nu mai au asemenea salarii, pentru ca s-a taiat aceasta posibilitate si s-a redus diferenta intre cel mai mare si cel mai salariu, de la 1 la 12. De exemplu, la AVAS, o agentie subordonata Guvernului, oamenii erau obisnuiti cu salarii de 170 milioane lei vechi. Pe 14 februarie, cand practic a expirat contractul colectiv de munca si a intrat in vigoare Legea salarizarii unitare si pentru ei, ca pentru toti muritorii, au coborat la salarii de 30 milioane lei vechi, 25 milioane lei vechi. Stiti ce au facut? Si-au luat concedii medicale o suta si ceva de oameni, incercand, iarasi, sa obstructioneze punerea in aplicare a legii”, a spus Boc.
In replica, reprezentantii salariatilor AVAS sustin ca afirmatiile premierului privind salariile din institutie sunt false si le prejudiciaza imaginea, valoarea remuneratiilor lor fiind mult sub cea indicata de seful Executivului, si arata ca drepturile salariale le-au fost diminuate de la 15 februarie cu 55-60%.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, la inceputul lunii ianuarie, ca restructurarea AVAS poate fi avuta in vedere in contextul reorganizarii agentiilor guvernamentale, iar o eventuala procedura in acest sens va fi decisa in cadrul Executivului.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul intentioneaza sa desfiinteze institutia, fie prin comasarea cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de la Ministerul Economiei, fie prin infiintarea unui nou departament in cadrul acestui minister.
Sursa: Mediafax