Vezi VIDEO
Disponibilizarile anuntate de mai bine de un an in cadrul societatii locale de transport in comun sunt pe cale sa se produca. Presedintele consiliului de administratie al Urbis, Vasile Barbul, a confirmat pentru eMaramures ca in aceasta perioada a fost demarata o actiune de reevaluare a personalului, vizate pentru desfiintare fiind in acest moment 24 de posturi. Motivul pentru care conducerea Urbis spune ca este nevoita sa treaca la restructurarea personalului, in aproximativ doua saptamani, este introducerea in parcul auto al societatii a unui numar de 20 de autobuze noi.
357 de angajati lucreaza la ora actuala in cadrul societatii de transport public in comun, iar pentru moment 24 sunt anuntati pentru restructurare, in principal mecanici.
„Urmare a scoaterii din circulatie a mai multor autobuze, 34 sau 31 de autobuze – inca oscilam – si innoirea parcului auto cu 20 de autobuze, care vor avea un alt gen de abordare, de intretinere si de service, presupune ca anumite posturi sa nu se mai regaseasca. Sunt 24 de posturi, de mecanici, in special, care intretineau autobuzele vechi si care azi nu isi mai gasesc locul. Am constatat ca, cu toata parerea de rau, trebuie sa desfiintam posturile respective si am imputernicit directorul sa treaca la evaluarea personalului de la partea tehnica”, a declarat presedintele consiliului de administratie Urbis, Vasile Barbul.
Planurile de dezvoltare ale companiei, despre care consiliul de administratie spune ca se doreste sa fie puse in aplicare in timp cat mai scurt, atrag si alte disponibilizari, dar si reorganizarea organigramei in cadrul Urbis, urmand sa fie pus un accent deosebit in special pe controalele in randul calatorilor fraudulosi.
„Programul de restructurare are mai multe componente si el se va intinde pe o perioada si mai lunga. Intr-un an de zile speram sa il finalizam. Acest program va contine inclusiv o componenta de personal, dar nu neaparat asta e cel mai important aspect. Dorim sa continuam innoirea parcului de mijloace de transport al societatii Urbis dar si extinderea lui intr-o zona mai mare decat orasul Baia Mare. Oricum, oamenii trebuie sa isi vada in continuare de treaba, cei care sunt seriosi isi vor face meseria, nu au motive de ingrijorare. Urmatoarele etape nu vor consta doar in restructurarea personalului, ci si in reorganizarea organigramei”, a mai spus Vasile Barbul.
Liderul de sindicat Cartel Alfa filiala Maramures, Florin Hossu, care are afiliata si o parte a sindicatului Urbis, sustine ca nu a fost instiintat cu privire la restructurarile care urmeaza sa fie realizate. Mai mult, sindicalistul arata ca s-a confruntat cu o lipsa de comunicare din partea conducerii institutiei in momentul in care a vrut sa se informeze cu privire la problema disponibilizarilor. Cel mai grav in aceasta situatie, mai spune liderul de sindicat, este ca oamenii care urmeaza sa fie pusi pe liber sa nu beneficieze de salarii compensatorii.
„Din pacate, directorul SC Urbis este foarte inchis la comunicare, astfel incat nu primim informatii. Avem trei documente depuse la conducerea Urbis, putem face si dovada, la care domnul director nu a dat raspuns, conform legii, in termen de 30 de zile. Se cunoaste ca este o societate cu pierderi, suntem de acord si noi, sindicatele, cu acest lucru, insa nu mi se pare corect sa se disponibilizeze dintr-o societate cu pierderi numai dintr-un singur loc, pentru ca daca acum nu mai avem nevoie de atatia mecanici s-ar putea ca pe viitor sa avem nevoie iar de acesti oameni. Exista un risc major ca oamenii sa mearga cu mana goala acasa, daca in contract nu sunt cuprinse articole cu prevedere pentru plati compensatorii, nicio alta lege nu ii poate ajuta”, a declarat pentru eMaramures liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
O contributie in luarea deciziei privind restructurarile in cadrul companiei Urbis o are si Primaria Baia Mare, liderii de sindicat purtand discutii pana in acest moment doar cu edilul baimarean, care, potrivit reprezentantilor Cartel Alfa, a dat asigurari ca se va face tot posibilul pentru ca disponibilizarile sa fie evitate.
Sursa: Anca Popescu Glodan