Dascalii, elevii si parintii au intrat “in sedinta”. Subiectul discutiilor demarate astazi este proiectul Legii Educatiei Nationale, care se afla in dezbatere publica pana la inceputul lunii aprilie. Primii chemati la dezbateri au fost directorii de scoli, in principalele centre de invatamant din Maramures, urmand ca intalniri cu elevii si parintii sa aiba loc in cursul saptamanii viitoare.
Astazi incepe in Maramures dezbaterea Legii Educatiei Nationale. Primele centre unde vor avea loc discutii pe aceasta tema sunt Scoala nr.9 din Borsa si Scoala “Mihaly de Apsa” Sighetu Marmatiei, cercurile pedagogice urmand sa continue maine si in Baia Mare, la Colegiul Economic “Nicolae Titulescu”, Scoala “Nicolae Iorga”, Gradinita nr.27 si in grupurile scolare din Targu Lapus, Ulmeni si Somcuta.
“Inspectoratul Scolar Judetean organizeaza o serie de dezbateri publice cu directorii de unitati scolare din Baia Mare si teritoriu. In ceea ce-i priveste pe parinti, acestia sunt invitati prin cele 40 de structuri asociative la intalnirile consilierilor educativi de astazi si maine, in timp ce luni va avea loc o noua dezbatere la sediul ISJ Maramures, la care vor fi din nou invitati“, a precizat Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.
Printre modificarile propuse de Legea Educatiei Nationale se numara modificarea invatamantului obligatoriu – acesta va cuprinde grupa pregatitoare de la gradinita, ciclul primar (I-IV) si ciclul gimnazial (V-IX), in timp ce liceul va fi optional si va cuprinde clasele IX-XII. Legea Funeriu a inclus si organizarea unui examen national dupa terminarea gimnaziului (proba de competente de utilizarea a calculatorului si doua probe scrise din aria reala si cea umanista). Notele pe care scolari le obtin la aceste probe si portofoliul educational va fi 70% din calificativul de la terminarea scolii generale.
Conform Legii Educatiei Nationale, va fi reintrodusa admiterea in liceu, doar ca va avea loc la trecerea in clasa a X-a. Bacalaureatul va cuprinde probele de competente, la care se vor adauga doua probe scrise: la romana si la matematica sau istorie.
Si orarul scolar ar putea fi modificat. Cursurile vor cuprinde 20 de ore pentru clasele primare, 26 de ore pentru gimnaziu si 30 de ore pentru liceu. Concursul de titularizare ar putea iesi din calendarul educational, urmand ca angajarile sa fie realizate de fiecare scoala in parte. Toate cadrele didactice vor fi profesori. Cel putin asta spune Legea Educatiei Nationale, deoarece toti cei care doresc sa profeseze in sistemul de invatamant vor trebui sa treaca printr-o dezvoltare profesionala de sase ani.
Programa scolara va fi realizata si de catre profesorul de la clasa, intrucat doar 75% va fi “impusa” de Minister.
O alta modificare vizeaza absenteismul de la ore. Parintii vor trebui sa scoata din buzunar intre 500 si 5.000 lei sau sa munceasca in folosul comunitatii in cazul in care odraselele lor nu vor merge la scoala. Aceste pedepse vor fi inregistrate in urma unui contract pe care parintii vor trebui sa il semneze, conform caruia se angajeaza sa isi trimita copii la scoala.
Sursa: Catalin Tineghe