Conflictul dintre ortodocsii si greco-catolicii din Sapanta, cauzat de revendicarea mai multor hectare de teren forestier, a fost readus astazi, 28 februarie, in atentia autoritatilor maramuresene. Sapte greco-catolici au cerut mai multe suprafete forestiere in comuna, in contextul in care in localitate sunt circa 3.000 de credinciosi ortodocsi, dupa cum a aratat primarul din Sapanta, Ioan Turda. De altfel, intre parohia ortodoxa si cea greco-catolica exista un litigiu, iar procesul se afla pe rol.
Sedinta de fond funciar de astazi, 28 februarie, de la Prefectura Maramures s-a desfasurat intr-un ritm alert, insa discutiile s-au aprins in momentul in care a ajuns in discutia autoritatilor solicitarea privind validarea a 30 hectare de teren forestier pentru Parohia Greco-Catolica din Sapanta. Primarul localitatii, Ioan Turda, a explicat ca cererea nu poate fi aprobata in contextul in care exista un litigiu intre Parohia Ortodoxa si cea Greco-catolica, procesul fiind pe rol.
De altfel, discutiile pe aceasta tema sunt vechi de ani de zile. Subprefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi, a spus ca inca de pe vremea cand era prefect a incercat sa dezamorseze conflictul, apeland la sprijinul parlamentarilor maramureseni pentru a modifica legea care prevede ca bunurile se impart in functie de numarul enoriasilor. De atunci, nimic nu s-a schimbat, iar scandalul este departe de a se fi incheiat.
“Din 2002, de cand a luat fiinta Parohia Greco-catolica, am incercat sa detensionez aceasta stare de fapt. I-am indemnat pe cei doi preoti la calm, am vorbit si cu cei doi episcopi, ortodox si greco-catolic, i-am invitat la dialog. Am datoria morala sa incerc sa-i impac, sa incercam o remediere”, a declarat primarul comunei Sapanta, Ioan Turda.
El a aratat ca este o situatie foarte delicata, in comuna existand in jur de 3.000 de ortodocsi, in vreme ce in Parohia Greco-Catolica exista doar sapte enoriasi care revendica averea bisericii.
Sursa: Camelia Tocaci