Vezi VIDEO
Si elevii ar putea avea un cod de norme de conduita in spatiul scolar, dupa ce recent s-a readus in discutie introducerea unui cod de etica al profesorilor. Astfel, pe modelul setului de norme care reglementeaza ce au voie si ce nu au voie dascalii sa faca in institutiile de invatamant, si in cazul elevilor ar putea fi introdus un astfel de regulament. Cu toate acestea, numerosi profesori si elevi maramureseni considera ca el este inutil si ca nu va rezolva problemele din sistemul de invatamant romanesc.
Oficialii din Ministerul Educatiei au lansat recent ideea realizarii unui cod de etica si pentru elevi, care sa reglementeze la nivel national toate drepturile, dar si responsabilitatile acestora in spatiul scolar.
„In Legea Educatiei Nationale sunt trecute responsabilitatile elevilor, dar este absolut necesar sa fie reglementata si activitatea elevilor, pentru ca in momentul de fata asistam la lipsa angajamentului cognitiv al elevului, la recrudescenta violentei in spatiul scolar, violenta care provine din randul elevilor sau este generata de catre elevi, atitudini necivilizate fata de personalul didactic, atitudini necivilizate in raport cu colegii de clasa sau de scoala”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Profesorii sustin insa ca un cod de etica al elevilor nu va rezolva problemele din sistemul de invatamant. La fel cum in acest moment exista regulamente de ordine interioara in fiecare institutie de invatamant si nu intotdeauna regulile sunt respectate, la fel se va intampla si cu acest proiect, in opinia dascalilor.
„Parerea mea este ca in scoala exista de multi ani si se actualizeaza un regulament de ordine interioara, pe care il cunosc elevii. Desigur ca acest regulament ar trebui completat de un cod de etica insusit in familie, de modelele pe care putem noi ca profesori sa le oferim elevilor si, nu in ultimul rand, modelele pe care le ofera societatea, care in ziua de astazi, din pacate, nu sunt cele mai bune”, a aratat consilierul educativ Adela Filip.
„Cod Etic al elevilor ar fi, de fapt, cei sapte ani de acasa, imbunatatit cu exemplul profesorilor a ceea ce inseamna forma in care isi explica lectiile, forma in care solicita feedback de cunostinte, forma in care dezbat idei, dezvolta simtul critic, simtul civic al tinerei generatii. Pana la urma, cred ca ar fi un fel de rezultanta de negociere a bunului simt sau de recunoastere a tuturor elementelor de bun simt si de comportament dintre generatia adulta si generatia tanara”, a spus profesorul de logica Gavril Ardusatan.
Nici elevii, carora li se adreseaza aceasta initiativa, nu cred ca acest cod de etica ar putea sa imbunatateasca sistemul educational. In opinia unora, introducerea unor noi regulamente si restrictii pentru scolari ar putea chiar sa creeze si mai multe probleme. „Parerea mea este ca nu o sa schimbe cu absolut nimic comportamentul elevilor, ci dimpotriva, cu cat elevii sunt tinuti mai in frau de mult mai multe reguli si interdictii pe care parintii, profesorii sau societatea le impune, sunt mult mai tentati sa le sparga”, a opinat un elev din clasa a XI-a, Raul.
„Din punctul meu de vedere, nu cred ca este o idee buna si o solutie la problemele care exista in Romania. Din pacate, nu cred ca va fi respectat, o lege in plus care numai va incarca sertarele si nu va fi pusa in practica, la fel cum multe reguli care sunt existente nu sunt puse in practica acum”, a povestit un elev din clasa a XII-a, Florin.
Proiectul de cod de etica a fost readus in discutie dupa ce, la nivel national, au avut loc mai multe scandaluri in care au fost implicati elevi violenti in mediul scolar, dar si profesori care cereau spaga in schimbul mai multor favoruri.
Sursa: Gabriela Kuhajda