PF Daniel a restaurat casa parinteasca si a donat-o manastirii pe care a infiintat-o in localitatea natala Dobroesti, din judetul Timis, dupa ce doi dintre frati au renuntat la mostenire, iar cel de al treilea a lasat locuinta sa se degradeze, apoi a abandonat-o mutandu-se in cladirea fostului CAP.
Precizarea a fost facuta de Biroul de presa al Patriarhiei Romane, dupa ce in presa au aparut declaratii ale fratelui patriarhului, Gheorghe Ciobotea, care il acuza pe PF Daniel ca l-ar fi lasat fara locuinta ca sa ajute manastirea din localitate, in loc sa il ajute pe el si pe familia lui.
Sub titlul „Invidia nu se vindeca usor!”, Patriarhia face, intr-un comunicat de presa mai multe precizari legate de relatia dintre PF Daniel si cei trei frati ai sai.
„Casa parinteasca a familiei Ciobotea din satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, a fost folosita in exclusivitate de catre domnul Gheorghe Ciobotea dupa trecerea la cele vesnice a mamei, Stela (1975) si mutarea tatalui, Alexie, la Lugoj (1977), apoi la Bucuresti (1979), pentru a fi ingrijit de catre fiica acestuia, doamna Floare (Ciobotea) Visan. Timp de peste 30 de ani, domnul Gheorghe Ciobotea a locuit cu familia sa in casa parinteasca, perioada in care a demolat sase anexe ale gospodariei, pe care le-a valorificat in interes propriu. Casa a fost lasata sa se degradeze, astfel incat, din cauza conditiilor improprii de locuit, domnul Gheorghe Ciobotea a abandonat casa parinteasca si s-a mutat in cladirea sediului fostului CAP din localitate, construita pe un teren care a apartinut familiei Alexie si Stela Ciobotea”, a precizat sursa citata.
In anul 2003, Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a dorit sa restaureze casa si sa o dea in folosinta manastirii cu hramurile „Cuvioasa Parascheva si Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul”, pe care a infiintat-o in localitatea Dobresti ca manastire a Arhiepiscopiei Timisoarei.
„Ceilalti doi frati, Gheorghe si Floare, au renuntat la partile de mostenire din casa si gradina prin acte legale, fiind prezent personal la notariat si domnul Gheorghe Ciobotea, care, in schimb, a primit el singur cele doua hectare de padure mostenite de cei trei frati de la parintii lor”, se mai arata in comunicatul Patriarhiei.
Ca urmare, Patriarhul Daniel a refacut casa cu ajutorul unor prieteni si a dat-o in folosinta manastirii, impreuna cu gradina casei.
„Ulterior, cu sprijinul financiar al Preafericirii Sale, manastirea a cumparat un teren in apropierea satului Dobresti, pe care a inceput construirea bisericii manastirii. Pana la finalizarea construirii bisericii, manastirea a folosit si foloseste ca lacas de cult vechea biserica din lemn a satului, monument istoric”, potrivit Patriarhiei.
Consiliul Judetean Timis a alocat in 2009 fonduri pentru asfaltarea drumului care face legatura intre satul Dobresti si centrul comunei Bara, „tocmai pentru ca apreciaza prezenta si activitatea manastirii in aceasta zona, tinand cont de faptul ca Banatul este o regiune saraca in manastiri”, sustine sursa citata.
„Adesea, Parintele Patriarh Daniel a trimis ajutor material si financiar atat obstii monahale (formata din cinci monahi veniti aici de la manastirea Sihastria, judetul Neamt), cat si familiei domnului Gheorghe Ciobotea. Din pacate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezentei manastirii in localitate si invidios pe faptul ca monahii sunt ajutati in activitatea lor de catre Patriarhul Romaniei. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotarat sa nu mai mearga la biserica din sat, ci la alte biserici din localitatile invecinate”, se mai arata in documentul remis de Patriarhia Romana.
Potrivit sursei citate, Gheorghe Ciobotea a refuzat departajarea intre frati a terenurilor agricole mostenite de la parinti, de teama donarii catre manastire a terenurilor care revin de drept fratelui si surorii sale. in prezent, toate aceste terenuri agricole mostenite de la parinti pot fi folosite in exclusivitate de catre domnul Gheorghe Ciobotea, intrucat el locuieste in sat cu familia sa.
„In ceea ce ii priveste pe fiii domnului Gheorghe Ciobotea, anume Dan-Cristian si Gheorghe-Sorin, Patriarhul Romaniei s-a intalnit cu acestia cu prilejul unor vizite anterioare la Dobresti. In mod surprinzator, insa atunci cand s-a gasit un loc de munca pentru fiul cel mare al domnului Gheorghe Ciobotea la o fabrica de paine din Lugoj, acesta a refuzat, iar neacceptarea la munca pe santierul manastirii a celor doi fii ai sai, asa cum sustine domnul Gheorghe Ciobotea, este un neadevar si o acuzatie gratuita, intrucat nu au solicitat niciodata manastirii acest lucru. Asadar, se constata permanent ca invidia este o boala sufleteasca foarte greu de vindecat”, a precizat sursa citata.
Totodata, Patriarhia a mentionat ca autoturismul VW Phantom de culoare alba nu este masina personala a Patriarhului si nici nu a fost inchiriata, ci a fost pusa la dispozitie de o persoana particulara, „in semn de pretuire pentru Preafericirea Sa”.
Patriarhia a facut precizari si in legatura cu vizita facuta de PF Daniel la Lugoj, unde s-a intalnit cu fostii colegi de liceu, la 40 de ani de la aboslvire.
„La inceputul intalnirii cu fostii colegi de liceu, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit in dar liceului o Cruce de lemn argintata purtand in mijloc chipul Mantuitorului Iisus Hristos rastignit si inviat, primita recent, in dar, in timpul vizitei sale canonice la comunitatile ortodoxe romanesti din Spania, o Sfanta Scriptura, editia jubiliara 2008, si cateva carti pentru biblioteca Colegiului. Patriarhul Romaniei a mai oferit fostilor colegi de liceu cate o carte privind Crezul ortodox si mici daruri cu semnul Crucii patriarhale, tinand cont de faptul ca anul 2010 a fost proclamat de Sfantul Sinod drept Anul omagial al Crezului Ortodox, ca indemn la intensificarea credintei ortodoxe in Sfanta Treime si la marturisirea Tainei Crucii si invierii lui Hristos, Mantuitorul lumii”, potrivit sursei citate.
De asemenea, in programul revederii de 40 de ani a absolventilor liceului „Coriolan Brediceanu” din Lugoj (1970 – 2010), initial a fost prevazuta o slujba de pomenire pentru profesorii si colegii trecuti la Domnul in cimitirul ortodox al municipiului Lugoj, insa, pentru ca „ora de dirigentie” a fost mai lunga datorita prezentei ambelor clase (profil real si uman), s-a decis ca slujba de pomenire sa fie oficiata in capela colegiului, „loc chiar mai potrivit pentru a participa la rugaciune si alte persoane din Colegiul „Coriolan Brediceanu”, a adaugat sursa citata.
„La agapa care a incheiat evenimentul, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a ramas aproximativ o ora si jumatate, deoarece trebuia sa ajunga la aeroportul din Timisoara si apoi, cu avionul, la Bucuresti, unde avea alte obligatii urgente”, se spune in incheierea comunicatului de presa.
Potrivit unor materiale aparute recent in presa, Gheorghe Ciobotea, fratele Patriarhului Daniel, s-a suparat pentru ca intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane l-ar fi lasat in strada.
„La moartea parintilor nostri, Patriarhul a falsificat actele si a donat pamantul si casa mea Bisericii Ortodoxe. Eu, nevasta mea si copilasii mei am fost aruncati in strada”, a spus Gheorghe Ciobotea, care isi castiga existenta din oierit.
Declaratia a fost facuta in contextul in care Patriarhul Daniel a fost la Colegiul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, pe care l-a absolvit in urma cu 40 de ani.
„Daniel nu mai este fratele meu. Eram in stare sa ucid pentru el, dar acum sa nu il mai vad in fata ochilor. L-am rugat sa isi salveze nepotii de la oierit si sa ii angajeze in constructii la manastirea de la noi din sat. Nu a vrut. Va intreb daca asa se comporta un frate”, a spus Gheorghe Ciobotea.
Gheorghe Ciobotea a mai spus ca atitudinea fratelui sau il face sa renunte la ortodoxism. „Sunt satul de morala ortodoxa facuta de cel care mi-a fost frate. Daca asta e invatatura ortodoxa, atunci eu renunt la ea. La noi in sat se ridica o biserica catolica si o sa ma mut la ei”, a mai declarat fratele Patriarhului.
Presa a mai relatat ca Patriarhul Daniel a venit la intalnirea cu fostii sai colegi de liceu cu o masina VW Phantom si a donat o cruce din aur si argint.
Sursa: Mediafax