![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Nu haina il face pe om, spune un proverb romanesc, insa atunci cand vine vorba ca o fata sa-si gaseasca un job decent, prima impresie poate fi decisiva. A simtit-o pe pielea ei o tanara din Baia Mare, in varsta de 23 de ani. Irina Pintoi provine din sistemul de protectie al copilului si se plange ca a fost discriminata la angajare pentru ca arata mai degraba ca un baiat, decat ca o domnisoara. Chiar daca nu a facut nicio reclamatie in acest sens, fata a ramas cu gustul amar al respingerii.
Irina Pintoi, de 23 de ani, din Baia Mare spune ca din cauza aspectului ei fizic a fost discriminata atunci cand a incercat sa isi gaseasca de lucru.
„Multa lume m-a respins pentru ca au zis ca mi-am schimbat sexul. Altii au zis ca nu au nevoie (de angajati, n.r.). Au zis catre mine ca de cand esti tu fata? Pai, eu de mica is fata. Zice, nu credem, arata-ne manurile. Apoi le-am aratat, o zis ca-s de barbat. Ca nu-s de fata. M-o jignit, mult”, spune Irina.
Dupa multe incercari, tanara a reusit sa gaseasca oameni care i-au intins o mana de ajutor, care au vazut, dincolo de fata ei masculina, un suflet, inainte de toate. Asa si-a gasit un loc de munca, unde zice ea ca se simte bine.
”La firma asta e mai bine. Ma inteleg bine cu tot colectivul. Nu ma jignesc. Chiar deloc. Inca ma respecta acolo”, explica ea.
Tanara nu a avut o viata usoara. A crescut intr-o casa de copii, fara dragostea si sfaturile unei mame care s-o invete cum trebuie sa se poarte o domnisoara. Singurii oameni care i-au tinut loc de parinti au fost educatorii, despre care are amintiri dureroase.
„Ne batea de numa’. Ne ducea in padure, stateam in padure de dimineata pana seara. Si ne punea in coate si genunchi pe graunte de cucuruz”, isi aminteste fata.
Insa asta a fost in tecut, iar acum viata ei e schimbata. La 23 de ani, Irina spune ca nu a avut inca un prieten si se amageste ca este singura pentru ca asa doreste ea.
„Dupa cate am auzit ca fac barbatii in ziua de azi, nu mi-o trebuit. Mi-a placut o data un baiat si l-am intrebat daca ar vrea sa avem o relatie. Si el a zis ca nu. Am spus asta e”, isi marturiseste ea esecul.
Tanara care spune ca a fost nu de putine ori discriminata din cauza aspectului ei masculinizat nu s-a gandit niciodata sa reclame acest lucru. De altfel, aceasta recunoaste ca nici nu avea habar ca in Romania exista o lege care interzice discriminarea de orice fel.
Insa si daca ar fi depus reclamatia la forurile de specialitate, nu exista nicio garantie ca vinovatii ar fi fost trasi la raspundere. Asta pentru ca acuzatiile de discriminare sunt extrem de greu de dovedit, dupa cum spune si Mircea Onea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.
„Autoritatea care se ocupa de combaterea si investigarea formelor de discriminare este Consiliul National de Combatere a Discriminarii, care aplica si sanctiuni. Acestea sunt cuprinse intre 4.000 si 6.000 de lei, iar in cazul in care o persoana se considera discriminata, se poate adresa direct aceste institutii sau oricarei alte institutii care, conform ordonantei 27 de solutionare a petitiilor, va redirectiona petitia catre aceasta institutie”, a precizat juristul Mircea Onea.
Sursa: Angela Sabau