Vezi VIDEO
Rezultatele dezastruoase de la bacalaureatul de anul acesta vor aduce pierderi financiare importante in conturile facultatilor pentru ca mai bine de jumatate din absolventii promotiei 2011 au ramas fara diplome. In schimb, reprezentantii scolilor postliceale vor fi avantajati si chiar vor face profituri frumusele, pentru ca inscrierea la cursuri nu este conditionata de obtinerea vreunei patalamale.
Circa 5.000 de liceeni maramureseni au incercat in aceasta vara sa treaca examenul de bacalaureat, dar mai putin de 50% dintre ei si-au atins obiectivul. Si mai putini au avut succes in sesiunea de toamna, iar in aceste conditii oficialii scolilor postliceale din Baia Mare se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de cereri de inscriere comparativ cu anul trecut. Acestia se gandesc deja la o suplimentare a locurilor.
”Deja au inceput sa vina absolventi. Am inceput inscrierile si stam destul de bine cu inscrisii. Pentru anul acesta, noi ne-am propus doua clase de asistent medical generalist si o clasa de asistent medical de farmacie si cred ca o sa depasim”, a precizat directorul scolii Sanitare Postliceale “Carol Davila” Baia Mare, Nicolae Lazin.
Specializari precum asistent medical generalist, cosmetician sau asistent de gestiune au tot mai mare cautare printre tinerii care termina liceul. O noutate in Baia Mare o reprezinta infiintarea unei scoli postliceale in cadrul unei universitati private. Aceasta ofera 10 specializari, durata studiilor fiind cuprinsa intre 9 luni si 3 ani.
“Dat fiind numarul redus de absolventi de liceu cu bacalaureat, sigur ca am luat si masuri in directia de a organiza o scoala postliceala. Am elaborat un dosar de autorizare, lucrul acesta s-a si petrecut, incat la inceperea anul scolar 2011-2012 vom avea prima serie de elevi la scoala postliceala. in felul acesta cred ca venim si in intampinarea multor elevi care nu au altfel posibilitatea sa aiba o profesie”, a explicat prorectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, Gavril Ardelean.
Taxele de scolarizare la scolile postliceale sunt cu 25% mai mici decat la facultate, iar orarul este flexibil, in functie de programul celor inscrisi. De aceea, din ce in ce mai multi absolventi aleg aceasta solutie, pentru a avea o calificare si pentru a putea munci in acelasi timp.
Sursa: Gabriela Kuhajda