Declaratia presedintelui SUA, Barack Obama, privind necesitatea de a “lua o pauza” in relatiile cu Rusia si care s-a facut auzita in timpul vizitei desfasurate la Washington de catre ministrii de externe si al apararii Rusiei, a constituit o surpriza neplacuta pentru Moscova. Surse ale cotidianului rus Kommersant apropiate Departamentului de Stat al SUA nu ascund ca “pauza” va fi ridicata doar in conditiile in care Moscova va face concesii pe marginea unor probleme atat de acute precum reducerea arsenalelor nucleare si sistemul antiracheta.
In ajunul vizitei desfasurate la Washington de catre ministrii rusi de externe si al apararii, Serghei Lavrov si Serghei Soigu, surse diplomatice ale Kommersant nu excludeau gesturi demonstrative din partea americanilor, in conditiile in care inainte de aceasta presedintele american a anuntat ca-si anuleaza vizita la Moscova. Un prim gest de acest gen l-a constituit renuntarea la sesiunea foto si la conferinta de presa, traditionale pentru formatul de reuniuni 2+2, asupra acestui lucru insistand, potrivit Kommersant, partea americana. De asemenea, la finalul negocierilor secretarul de stat al SUA, John Kerry, si seful Pentagonului, Chuck Hagel, au preferat nici sa nu le comenteze.
In schimb, din discursurile ministrilor rusi rezulta ca in relatiile dintre cele doua tari nu exista nicio criza. Serghei Lavrov a dat asigurari ca Rusia si SUA impartasesc opinii comune pe marginea unei serii intregi de probleme precum Afganistan /este in interesul ambelor parti mentinerea stabilitatii in aceasta tara dupa retragerea trupelor coalitiei internationale, in 2014/, Siria /organizarea unei conferinte “Geneva-2”/, programul nuclear iranian /desfasurarea cat mai grabnica a reuniunii G-6/, lupta cu proliferarea armelor de distrugere in masa, cucerirea cosmosului si altele.
Mai mult decat atat, dupa cum a recunoscut Serghei Lavrov, John Kerry a fost de acord cu ideea ca soarta fostului analist al CIA, Edward Snowden, care a primit azil politic in Rusia, “nu trebuie sa umbreasca celelalte subiecte de negocieri si sa submineze interesele comune, care coincid in mare parte”. La randul sau, Soigu a declarat ca nu a simtit “din cauza cazului Snowden vreo schimbare in modul de abordare a cooperarii militare” bilaterale.
Potrivit Kommersant, principalul gest demonstrativ al americanilor a urmat in momentul in care delegatia rusa se indrepta spre baza aviatica Andrews pentru a pleca spre Moscova. In cadrul unei conferinte de presa special convocate, Obama a anuntat ca este necesar sa se ia o pauza in relatiile cu Moscova. Liderul american s-a plans ca revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin a dus la intetirea in Rusia a retoricii antiamericane si la renasterea stereotipurilor razboiului rece, pentru ca apoi sa-si exprime regretul ca in fotografiile de la intrevederile cu presedintele american omologul sau rus arata adesea ca “un elev din ultima banca ce se plictiseste”.
“Obama a trecut la aspecte personale, ceea ce este total inadmisibil”, a declarat pentru Kommersant o sursa diplomatica rusa. “El a declarat ca trebuie monitorizata situatia din Federatia Rusa. Ce sa monitorizezi? Mai bine ar veni si ar discuta cu noi”, a subliniat sursa de informatie a cotidianului rus.
Totodata, aceeasi sursa a dat de inteles ca intre Serghei Lavrov si John Kerry s-au stabilit niste relatii de incredere, astfel ca sinceritatea declaratiilor facute de seful Departamentului de Stat al SUA privind dezvoltarea cooperarii nu trebuie pusa la indoiala. Potrivit interlocutorului Kommersant, afland despre viitoarea conferinta a lui Obama, Kerry s-ar fi dus la Casa Alba, “insa nu a fost primit de presedinte”. Explicatia ar fi ca “Obama este montat special” pe marginea relatiilor cu Rusia.
Cu toate acestea, o sursa a Kommersant din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei a dat asigurari ca, in pofida retoricii Casei Albe, Moscova nu intentioneaza sa intreprinda pasi de raspuns, care sa se rasfranga asupra cooperarii reale dintre cele doua tari. De asemenea, reprezentanti ai Ministerului Apararii al Rusiei au declarat ca vad necesar in a desfasura negocieri pe linia lor “fara a tine cont de divergentele existente in alte domenii”. “Nu poti sa stopezi dintr-odata toate acordurile existente, cu atat mai mult pe marginea unor probleme atat de importante precum sistemul european antiracheta si cel privind dezarmarea. Daca ne vom intrerupe dialogul, consecintele vor fi triste: ne vom intoarce cu multi ani inapoi”, a declarat sursa din cadrul Ministerului Apararii al Federatiei Ruse.
Totusi, un progres nu va fi usor de inregistrat. “Declaratia presedintelui american nu inseamna ca nu vom continua sa cooperam cu Moscova in acele domenii unde exista intelegere sau macar puncte comune: este vorba in primul rand de Afganistan, de lupta cu terorismul si traficul de droguri, precum si de Coreea de Nord si Iran. Vom continua dialogul si pe marginea Siriei”, a dat asigurari o sursa apropiata Departamentului de Stat al SUA, care a recunoscut totodata ca “este putin probabil ca in viitorul apropiat Casa Alba sa depuna noi eforturi pentru a convinge Kremlinul la un compromis pe marginea unor asemenea probleme-cheie precum reducerea arsenalelor nucleare si sistemul antiracheta”.
“Tot ce am putut propune in aceste domenii a fost expus in mesajul adresat in aprilie de Obama lui Putin. Insa Mosovei nu i-a convenit nicio initiativa. Acum, mingea se afla in terenul Rusiei: daca ea nu doreste ca “pauza” din relatii sa se prelungeasca, atunci trebuie sa arate ca este deschisa unei cooperari productive. Summituri de dragul summiturilor si relatii de dragul relatiilor nu sunt drumul nostru”, a subliniat pentru Kommersant sursa apropiata Departamentului de Stat american.
Sursa: Agerpres