Diferenta in bani a noii taxe de poluare auto fata de taxa de prima inmatriculare va fi restituita celor care au platit-o, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi. „Toti cei care au platit intre 1 ianuarie 2007 si 30 iunie 2008 taxa conform legislatiei actuale vor primi diferenta inapoi”, a spus Korodi, subliniind ca se va respecta astfel art. 90 din Tratatul de aderare la UE. Foto: (c) eMM.ro
Totodata, a fost stabilita, in urma discutiilor cu CE, rambursarea taxei auto daca masina va fi vanduta in alt stat membru al UE, sau in cazul unui accident in urma caruia masina a fost radiata.
La randul sau, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a precizat ca persoanele care au achizitionat masini vor putea alege formula de calcul care ii avantajeaza. „Noi oferim romanilor posibilitatea sa aleaga formula cea mai avantajoasa pentru dansii in situatia actuala. In situatia in care formula actualei taxe este mai avantajoasa, atunci dansii vor primi diferenta inapoi. Daca in formula actuala suma este mai mare, atunci sigur ca nu o sa le mai cerem nicio diferenta”, a declarat Vosganian.
Acesta a precizat, totodata, ca exista o serie de institutii – scoli, unitati sanitare, ministere, sindicate, asociatii si fundatii de interes public – care sunt exonerate de la plata taxei. Vosganian a subliniat insa ca, oricum, Guvernul a blocat achizitiile de automobile in cazul institutiilor publice.
In termen de 30 de zile de la adoptarea ordonantei de urgenta privind taxa de poluare auto,vor fi elaborate normele metodologice privind returnarea banilor. Noua taxa de mediu ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.
Noua forma a taxei auto tine cont de sugestiile Comisiei Europene, iar masurile vor fi aplicate masinilor Euro 3 si Euro 4, in functie de emisiile de dioxid de carbon, a anuntat, luni, la Palatul Victoria, ministrul mediului, Attila Korodi.
„Aceasta varianta prevede taxarea noxelor in proportie de 70 la suta si a dioxidului de carbon in proportie de 30 la suta”, a precizat Attila Korodi. El a subliniat ca prin aceasta masura se urmareste reducerea emisiilor cu efect de sera, iar suma colectata in urma aplicarii taxei pe poluare, care va intra in bugetul Fondului pentru Mediu, va fi utilizata la primenirea parcului auto si la stimularea productiei de masini noi.
De asemenea, taxa auto va fi folosita si la impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, producerea de resurse de energie alternativa, regenerabila sau renaturarea terenurilor scoase din patrimoniul natural.
Pentru masinile Euro 3 care nu au precizata in cartea tehnica emisia de dioxid de carbon, impozitarea se va face numai in functie de emisiile de noxe, adica oxizii de azot, dioxidul de sulf sau praful.
Formula de calcul folosita pentru emisiile de noxe va fi aplicata si in cazul masinilor cu o motorizare mai veche de standardul Euro 3. Un alt aspect asupra caruia s-a cazut, se pare, de acord la Bruxelles, vizeaza faptul ca o masina cu cat are o vechime mai mare cu atat taxa va fi mai mare, altfel spus cu cat standardul de motorizare este mai scazut, cu atat coeficientii de calcul vor fi mari. De asemenea, ar urma sa fie aplicat si principiul potrivit caruia o masina noua va polua mai mult timp comparativ cu un automobil vechi, astfel ca si taxa pentru masinile Euro 3 si Euro 4 s-ar putea modifica.
Sursa: Rompres
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult