Vezi VIDEO
Sute de maramureseni s-au prezentat astazi, 14 noiembrie, inca de la primele ore ale diminetii, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” Baia Mare, unde si-au putut verifica gratuit glicemia, in cadrul unei campanii organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabeticilor. Cei mai preocupati de starea lor de sanatate au fost varstnicii, care au venit in numar mare sa isi faca analizele. Pana la ora 14.00, la peste 270 de maramureseni li s-a testat glicemia, dintre acestia 47 fiind suspecti de diabet.
Testarile au fost organizate cu prilejul Zilei Diabeticilor, marcata astazi, 14 noiembrie, la nivel mondial. Maramuresenii veniti pentru prima data la testari, dar si cei depistati in anii trecuti cu diabet au aflat noutati despre tratamentul si tinerea sub control a afectiunii.
“Am venit si anul trecut, cand am aflat ca sunt diabetica. Boala am facut-o din cauza stresului, dar acum sunt foarte bine, mi-a iesit 101 si sunt sub tratament”, a spus Viorica Bobu, venita din Baia Sprie pentru a-si masura glicemia.
“Sunt foarte indicate astfel de actiuni. Glicemia mi-a iesit bine, e buna, acum mi-a iesit 115”, a spus si Dumitru Moisan din Baia Mare.
Potrivit medicilor, glicemia normala variaza intre 90 si 120 mg la 100 ml de sange.
“Nu este prilej de sarbatorire, dar incercam sa venim in intampinarea prevenirii acestei maladii. Se recomanda sa se practice un screening pentru persoanele cu risc – cele peste 40 de ani -, pentru a descoperi modificari ale glicemiei din timp”, a spus medicul specialist Luchiana Pruna.
Diabetologii maramureseni spun ca, la ora actuala, sunt peste 16.000 de bolnavi de diabet in statistica judetului, dintre care 12.000 sunt sub tratament. In anii urmatori, specialistii se gandesc sa organizeze campanii de informare si testari si in unitatile de invatamant, deoarece nici copiii nu sunt feriti de aceasta afectiune. Specialistii au mai adaugat ca din numarul total de diabetici, 40 sunt copii.
“Ce s-a incercat astazi a fost prevenirea aparitiei tipului 2 de diabet, tipul 1 neputand fi prevenit, si atunci ar fi fost utila prezenta cuiva de la Inspectoratul Scolar, pentru ca apare tipul 2 de diabet inclusiv la persoane sub 18 ani si atunci educatia si preventia ar trebui sa inceapa din scoala si gradinita”, a adaugat medicul Luchiana Pruna.
Actiunea de astazi a fost organizata de Asociatia “Speranta Diabeticilor” cu scopul de a monitoriza numarul de diabetici din judet, dar si de a preveni instalarea acestei afectiuni in randul persoanelor cu risc. Maramuresenii suspecti de diabet au fost indrumati catre cabinetele medicilor de familie, urmand a li se efectua alte investigatii pentru a li se confirma diagnosticul.
Sursa: Adina Timis