Google a dezvaluit, pentru prima oara, detalii despre frecventa solicitarilor din partea guvernelor din intreaga lume de a le furniza informatii confidentiale despre utilizatori sau de a cenzura informatii, informeaza BBC News Online.
Tara care a facut cele mai multe demersuri catre Google pentru a le furniza informatii confidentiale despre utilizatori sau de a cenzura informatii este Brazilia, cu 3.663 de cereri, urmata de SUA, cu 3.580 de cereri, si de Marea Britanie, cu 1.166 solicitari.
Aceste date au fost facute publice in contextul in care compania si-a inchis motorul de cautare din China si l-a redirectionat pe pagina din Hong Kong, din cauza deciziei guvernului chinez de a nu renunta la sistemul de cenzura aplicat rezultatelor motoarelor de cautare online. Google nu a putut face publice si statisticile privind solicitarile Chinei, deoarece sunt considerate secrete de stat.
Brazilia a fost tara care a facut si cele mai multe cereri de eliminare a continuturilor din lista de rezultate a Google – 291 de solicitari, intre iulie si decembrie 2009. Pe locul al doilea s-a clasa Germania (188 de cereri), urmata de India (142 de cereri) si SUA (123 de cereri).
Google a lansat astzi, 21 aprilie, un serviciu online care masoara gradul de interes al guvernelor din intreaga lume pentru datele personale ale utilizatorilor. Prin aceasta lansare, Google spera ca a facut primul pas spre „o mai mare transparenta”.
„Majoritatea acestor cereri sunt legitime, iar informatiile solicitate erau pentru investigatii criminale legitime sau pentru eliminarea pedofiliei”, a declarat David Drummond, Chief Legal Officer al Google. De asemenea, Google a declarat ca, in prezent, 40 de guverne din intreaga lume cenzureaza informatii, comparativ cu 2002, cand numai patru guverne faceau acest lucru.
Noul serviciu nu include date despre numarul de cazuri in care Google a refuzat sau a acceptat sa dea informatii cu caracter personal. Oficialii Google au mai specificat ca se lucreaza la perfectarea informatiilor. Urmatoarele date vor fi facute publice peste sase luni.
Sursa: Mediafax