Moartea a devenit o afacere din care unii prospera facand slalom prin labirintul fiscal. Baia Mare si-a concesionat cimitirele, apoi a deschis un altul, pe care l-a ocupat in 20 de ani, iar acum se pregateste de inaugurarea primului macabru parteneriat public-privat. Moartea e o stare de fapt despre care nu vorbim, ignorand-o de teama sa nu o starnim. E ceva care oricum se intampla, restul… tacere. Insa, in lipsa unor urgii necontrolate de om, in lipsa razboaielor sau a unor molime devastatoare, fenomenul cresterii numarului deceselor din Maramures, permanentizat in ultimii patru ani, are o cauza pe care am vrut sa o aflam.
In 20 de ani de democratie, sistem care se presupune ca a crescut calitatea vietii noastre, in Baia Mare a fost complet ocupat un cimitir de 4 hectare de teren. Celelalte trei cimitire din oras erau inca de pe atunci aproape complet ocupate. Acum se deschide un altul, la marginea orasului. Alte 4 hectare de teren vandut mortii. Insa cu ce pret si pentru cat timp?
„Banuiesc ca in circa 8-10 ani va fi si acest cimitir acoperit. Insa un cimitir nu se inchide niciodata, pentru ca unii cumpara in avans locurile de veci, apoi, dupa 20 de ani se pot rascumpara locurile si locurile care nu sunt rascumparate sunt repuse in vanzare”, a precizat Eleonora Ghete, director Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) Baia Mare.
Statistica unui fenomen ingrijorator
Sinistra estimare a sefei SPAU, institutie care administreaza si cimitirele municipale, este argumentata statistic. In Maramures, in ultimii trei ani, rata mortalitatii a crescut.
„In 2008, rata mortalitatii a fost de 10,3 la mia de locuitori – 5.277de decese -, in 2009, a crescut la 10,7 la mia de locuitori – 5.507 de decese -, iar in 2010 au fost 5.661 de decese, cu o rata de mortalitate de 11 la mie. In primul trimestru al acestui an sunt inregistrate 1.445 de decese (513 in ianuarie, 454 in februarie, 478 in martie), cu 30 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut”, a subliniat directorul Directiei de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Printre atatea cifre e mai dificil sa observi un fapt ingrijorator. In primele trei luni ale acestui an nu numai ca au murit mai multi maramureseni, insa o treime din acestia nu erau pensionari. Din cei 1.455 de decedati, sub 1.000 erau pensionari, restul, de 478, fiind persoane cu varste de sub 65 de ani.
„La nivelul primului trimestru din 2011, avem 974 de ajutoare de deces acordate pentru pensionari”, a declarat Daniela Vasile, purtator de cuvant al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures. Asadar, mor mai multi maramureseni si la varste mai tinere, speranta de viata fiind din ce in ce mai redusa.
Locuri de veci, in rate
In cele patru cimitire din Baia Mare mai sunt doar vreo 65 de locuri de veci fara proprietar, dar acestea se mai vand doar in cimitirul administrat de municipalitate, cel din apropierea fostului combinat Phoenix. Administratorul cimitirului spune ca aici preturile sunt cele mai mici din oras. Chiar si asa, saracia ii determina pe unii sa-si cumpere in rate cei doi metri patrati de pamant.
Sofia Pop are 68 de ani.
Sofia Pop are 68 de ani. Femeia sta pe un deal situat in partea opusa a orasului, „mai sus de Gradina Zoologica”, insa si-a cumparat un loc de veci in cimitirul municipal pentru ca acolo l-a gasit pe cel mai ieftin si, saraca fiind, a putut sa-si negocieze ratele.
„N-am avut bani, am luat in rate (n.r, locul de veci)… Pensie mica, domnule, ganditi-va dumneavoastra de la 7 milioane de lei imi da acuma 6,5 milioane. Ce faci cu 6,5 milioane? Io ma duc singura si car lemne de foc… La 68 de ani nu-i usor, domnule… Iarna, vara… Sunt si oameni care te inteleg, dar sunt si care-s flamanzi, domnule. Aici (n.r., in cimitirul municipal Horia) nu te taxeaza numa’ dupa cum au ei tariful, da’ la alte cimitire te trage, te trage… Trece nu stiu cati ani, trebuie sa platesti iara mormantu’ sau cine-stie”, spune Sofia Pop.
Cine si cu cat contribuie la plata mortii
In mitologia greaca si in cea romana, mortul se ingropa cu cateva monede, sa aiba cu ce sa-l plateasca pe luntrasul Charon, cel care facea legatura, prin raul Styx sau Acheron, cu cealalta lume – fara bani, grecii antici credeau ca mortul va ramane un an intreg pe mal, intre viata si moarte.
Si in traditia populara romaneasca s-a pastrat asa-numitul „ortul popii”. Astazi insa astazi ortul e platit de stat celei mai paupere categorii sociale, pensionarilor, dar… n-ajunge nici pana la jumatatea raului.
„Conform legii pensiilor, statul ofera in cazul decesului asiguratului ajutor de deces si pentru membrii de familie ai asiguratului, respectiv sotie decedata, copiii pensionarului. 2.022 de lei pentru pensionari si 1.011, respectiv jumatate din cuantumul ajutorului de deces, pentru membrii de familie”, a mentionat Daniela Vasile, purtator de cuvant CJP Maramures.
In 2010, ajutorul de deces (1.836 de lei) s-a acordat pentru 4.341 de supravietuitori ai pensionarilor decedati. „In primul trimestru din 2011 s-au acordat 974 de ajutoare de deces acordate pentru pensionari si 29 ajutoare de deces acordate pentru membrii de familie ai pensionarilor”, a declarat reprezentanta CJP Maramures.
Vaduva Sofia Pop, cea care, respectand traditia macabra a acestui popor de a se ingriji din timp de toate cele necesare propriei inmormantari, povesteste de ce e multumita de preturile din cimitirul municipal. In conditiile in care celelalte trei cimitire din oras, administrate de parohii ortodoxe sau romano-catolice, vand locuri de veci mult mai scumpe, aici a fost destructurat monopolul constructorilor de mormite, instituit de administratorii cimitirelor din cauza permisivitatii ilegale a autoritatilor de control si a Oficiului Concurentei.
„Uitati, am facut mormantul. Am un var de-a lui barbatu-meu care se ocupa cu crucile de pietre si am intrebat daca poate veni sa imi faca el. Au zis ca poate. Stiti, nu-s flamanzi de bani, ca sa faca ei sau oamenii lor, nu. Am facut cu cine e mai ieftin. Si locul, i-am spus ca numa in rate pot sa platesc. Zice: Nu-i nimica, se poate. Da in cate rate? Zice: Ar trebui in doua. Apoi lasati-ma-n patru, ca n-am bani. M-o lasat omu’, sa stiti, da am venit si i-am platit”, spune femeia.
Administratorul cimitirelor municipale, Tiprian Precup, spune ca au 14 echipe autorizate de constructori care pot executa lucrari in cimitirul Horia. „Echipele, cu adresa si numar de telefon, si preturile sunt postate la afisier, iar clientul poate sa aleaga pe oricine. Nu iti impune nimeni o anumita echipa, nu mi se pare normal sa constituim un monopol”, a declarat Precup.
Criza locurilor de vechi
Dupa ce a concesionat celelalte trei cimitire din oras, Dealul Florilor, La Nuci si Horia 1, si unde consiliile parohiale care le administreaza au fixat preturi prohibite pentru cei saraci, cimitirul deschis in urma cu 20 de ani de municipalitate pe un loc viran din apropierea fostei uzine metalurgice a fixat preturi mai mici.
„La cimitirul Municipal nr. 1 inhumarea unei singure persoane, inclusiv transport capela-groapa, costa 513 lei. Daca se mai cumpara un loc, inseamna 833 de lei. In pret intra locul, sapatul gropii, capela, inclusiv transport cadavru-capela, astupat… In afara de preot, asta nu e treaba noastra, fiecare face cum crede de cuviinta, cum poate”, a precizat administratorul cimitirelor municipale.
Insa si singurul cimitir pastrat in administrarea muncipalitatii are un grad de ocupare aproape de 100%, din 2006 consilierii locali aproband un nou cimitir in planul urbanistic zonal. De atunci, au fost numeroase discutii, planuri, proiecte, insa doar acum, in 1 iunie va fi deschis un nou cimitir.
„Cimitirul municipal Horia 1 a luat fiinta in anul 1991, luna octombrie. Are suprafata de 4 hectare si o capacitate de 6.500 de locuri. In acest cimitir mai are un lot de pamant atribuit Garnizoana militara si veteranii de razboi, care au administratie separata, noi administram partea civila. Acum este un grad de ocupare de 99%. Mai raman disponibile spre vanzare 50-55 de locuri. Asta inseamna calendaristic doua luni, doua luni jumate, dupa aceea vom fi nevoiti sa ne mutam in viitorul cimitir municipal, Cimitrul Municipal nr. 2, de pe bulevardul Unirii”, a spus Precup.
Moartea, ca o afacere
Insa cei 513 lei achitati la cel mai ieftin cimitr din oras nu cuantifica toate cheltuielile cu inmormantarea. Cu toata durerea pricinuita de moartea persoanei apropiate, completarea decontului se face intr-un magazin de pompe funebre.
Ca moartea e o afacere din care unii prospera o dovedeste fenomenul unic din Piata Pacii din Baia Mare, unde pe o straduta de 200 de metri sunt sapte magazine de acest tip. „Foarte multi furnizori ne-au zis ca cred ca-i singurul oras in care sunt atat de multe pompe funebre pe o zona atat de mica.” Corina Cris, casier la magazinul de pompe funebre al municipalitatii.
Acolo, cel mai ieftin sicriu, „echipat”, este la 280 de lei, „din lemn de fag”. „Preturile urca pana la 1.700 de lei, cat costa sicriul Boston, care are capac ce se deschide in doua parti. Anul asta am vandut doar doua sicirie din acestea, mai mult se vand sicrie cuprinse intre 280 de lei si 700 de lei. De acolo in colo, mai rar. Sunt mai scumpe si lumea nu prea mai are bani”, a spus Cris.
Surse din sistem spun ca, in pofida numarului mai mare de decese, un magazin de pompe funebre mai incaseaza intre 10.000 de lei si 14.000 de lei pe luna, in conditiile in care, anul trecut incasarile financiare erau de doua ori mai mari. Chiar si asa e o afacere prospera.
Cu exceptia coroanelor, toate produsele sunt cumparate si revandute cu adaosuri comerciale cuprinse intre 15 si 100%. Mai mult, unii isi permit sa omita labirintul fiscal, facand discounturi clientilor care nu au nevoie de factura. Singura facilitate facuta celor care platesc pentru moarte este ca in anii de criza preturile au crescut doar cu valoarea la care s-a majorat TVA-ul, atat la privati, cat si la magazinul si cimitirul muncipalitatii.
Pentru o valoare exacta a pretului platit pentru o inmormantare, am cerut o estimare si de la magazinul de pompe funebre. „Cel mai mic pret este de 400-450 de lei, cu tot cu coroana, iar cel mai mult… Poti ajunge pana la peste 2.000 de lei”, a explicat Corina Cris, de la magazinul de pompe funebre administrat de SPAU Baia Mare.
Asadar, cea mai ieftina inmormantare in Baia Mare costa aproximativ 1.100 de lei, la care se adauga sumele platite pentru pomana si taxa achitata preotului si cantorului. Conform deciziei Adunarii Eparhiale de la inceputul acestui an, Episcopia ortodoxa a stabilit ca taxa de inmormantare sa fie de 30 de lei, dar, conform aceleiasi hotarari, „suma se poate modifica de consiliile parohiale, altfel taxa poate fi mai mare”.
Avand aceasta dispensa, cea mai vehiculata taxa este de cinci ori mai mare, adica 150 de lei. Astfel totalul minim al unei inmormantari ajunge la suma platita de stat, respectiv 2.000 de lei, ca ajutor de inmormantare pentru o persoana care a cotizat timp de peste 32 de ani la sistemul de pensii.
Ce fac „cei care nu au bani nici sa moara”
Cimitirul municipal a fost deschis si pe principii sociale, aici fiind inmormantati si saracii ai caror rude nu-si pot permite sa plateasca, dar si mortii neidentificati.
„In fiecare an sunt, in medie, 25 de cazuri sociale. Serviciul Public Ambient Urban se ocupa si de rezolvarea acestor cazuri, pe baza unor anchete a Serviciului Public de Asistenta Sociala si a Politiei. In cazurile in care nu cunoastem identitatea, daca e cadavru neidentificat, participa la inhumare si delegatii politiei. Vin trei oameni, fotografiaza tot si asista la inhumare. Toate cheltuielile de inhumare se suporta de Consiliul Local. In medie sunt doua-trei cazuri pe an de decedati a caror identitate e necunoscuta”, a explicat Tiprian Precup, administratorul cimitirelor municipale.
Suprapunerea pe verticala a mortilor
In conditiile in care singurul cimitir din oras care va dispune de locuri de veci este noul Cimitir Municipal nr. 2, am intrebat daca taxele vor fi mai mari. Initial ni s-a spus ca nu. Detaliile ne-au aratat ca se preconizeaza aproape dublarea cheltuielilor de inhumare.
„Incepand cu 1 iunie poate incepe actiunea de inhumare in cimitir. Terenul este concesionat de SPAU, la fel si serviciul de inhumare (sapatul gropii si inhumarea propriu-zisa). In sedinta de luna aceasta va fi aprobat tariful. In comparatie cu celelate cimitire din Baia Mare, in cimitirele noastre sunt cu mult mai mici preturile. Un loc va costa circa 400 de lei – prin aceasta suma, vom recupera investitia pe care am facut-o, care este de 1.250.000 de lei”, a declarat Eleonora Ghete, director SPAU Baia Mare.
Asadar, 400 de lei pentru un loc de veci, in conditiile in care acum, la cimitirul municipal un loc de veci se vinde cu 210 lei. Alt aspect care se ia in calcul este o modificare de sistematizare determinata de lipsa de spatiu: ingroparea mortilor prin suprapunere.
„Am cerut municipalitatii o suprafata mult mai mare, dar Serviciul Public a obtinut doar 4 hectare, asta inseamna inca 20 de ani in conditiile actuale. Dar voi veni cu propunerea, si eu si sefii mei, pentru a se inhuma mai multe locuri inclusiv pe verticala. Asta insemnand castigarea de spatiu, care e vital acum. De exemplu, patru-cinci dintr-o familie vor putea fi inhumati suprapusi”, a mentionat Tiprian Precup, administratorul cimitirelor municipale.
Preturile mai mari in noul cimitir
Noul cimitir a fost construit intr-un parteneriat public-privat cu o firma din Spania, aceasta ridicand acolo o imensa capela, cu mai multe camere mortuare si diverse facilitati tehnologice. Niciun oficial nu poate spune insa sumele care vor fi percepute de partener. Tinand seama de investitii, proiectul prevazand si un magazin, un restaurant si chiar un mic bar, cel mai probabil preturile vor fi din nou prohibite pentru cei saraci.
Municipiul incaseaza doar taxele de ingropare si pentru locul de veci, restul serviciilor urmand sa fie plate firmei spaniole. Insa sefa Serviciului Public Ambient Urban spune ca nimeni nu este obligat sa apeleze la serviciile firmei respective, desi este dificil de imaginat o alta varianta.
„Este clar cine ce are de facut in acest parteneriat. Ei au construit capela, unde vor fi depozitate persoanele decedate pana la inhumare si unde se efectueaza si serviciul religios – am inteles ca va fi si o cantina si magazin pentru efecte mortuare si pentru flori. Dupa ce se termina serviciul religios, persoana decedata este preluata de angajatii SPAU si inhumata. Cetatenii care nu vor dori sa depuna mortul in capela, nu-i obliga nimeni – se stie ca uneori serviciul religios se face la biserica si este adus direct si ingropat. Deci nu va fi in niciun fel obstructionat cetateanul de firma spaniola”, a explicat directorul SPAU Baia Mare.
Cauzele reducerii sperantei de viata in Maramures
In timp ce administratia locala isi face calcule cum sa recupereze investitia in noul cimitir, rata mortalitatii din judet cutremura statistica demografica. In zona Codrului de pilda, la fiecare cinci nascuti mor 25 de oameni.
„Remarc o rata a mortalitatii ridicata in mediul rural. Am cuantificat decesele pe zonele geografice ale Maramuresului. De exemplu, in zona Codrului avem 5 nascuti vii la mia de locuitori si 25 de decese la mie – in zona Maramuresului istoric nu se inregistreaza rata atat de mare a mortalitatii”, a precizat directorul Directiei de Statistica, Vasile Pop.
Ce cauzeaza demografia negativa a Maramuresului? Sintetizat la maximum, raspunsul e identic cu cel de la nivel national: reducerea calitatii vietii. Avem cea mai mare crestere a preturilor produselor alimentare din Europa, cele mai proaste servicii medicale, cele mai putine locuri de munca disponibile, cele mai mici salarii si pensii, cea mai redusa protectie sociala a persoanelor din grupurile vulnerabile, cea mai redusa speranta de viata.
„Anul trecut, de exemplu, s-a stabilit o tinta pentru inflatie de 3%, apoi s-a majorat la 5% si, in final, a fost de 8%. Anul acesta cred ca nu face distinctie, pentru ca la preturile produselor alimentare se remarca o crestere care depaseste de doua ori cresterea de preturi la marfurile nealimentare si la prestarile de servicii. Daca inflatia a fost in primul trimestru de 2,2%, la produsele alimentare a fost de 4,2% – la marfurile nealimentare peste 1%, iar la servicii n-au crescut aproape deloc. Preturile produselor alimentare vor stabili inflatia pe anul asta, pentru ca pe alimente sunt cele mai mari cheltuieli de consum din consumul populatiei”, a explicat directorul Directiei de Statistica.
Suntem cel mai poporul cel mai putin protejat si cel mai mult ignorat de proprii sai guvernanti, indiferent de partidul politic din care fac ei parte. E drept, nu de aceea murim, ci de aceea murim atat de multi si atat de repede.
A murit pana si unul din paznicii cimitrului municipal. Altul a-nceput sa bea de suparare si a fost mutat disciplinar, asa ca acum singurul cimitir al municipalitatii, ocupat in totalitate in 20 de ani de democratie, este pazit de un singur om. Dar, vorba aceea… „cei de afara nu vor sa intre si cei dinauntru nu pot sa iasa”.
Sursa: Catalin Vischi