Asociatia Diecezana Caritas Maramures a chemat la o dezbatere publica reprezentanti ai mai multor institutii publice punand in discutie problemele cu care se confrunta tinerii dupa ce parasesc bancile liceului si facultatii. Cei mai multi dintre ei ajung someri dupa absolvirea studiilor, lucru rezultat si dintr-un sondaj realizat la nivel national.
Evenimentul a avut loc astazi, 25 noiembrie, in Baia Mare, iar la el au participat reprezentanti ai Agentiei Judetene de Ocupare a Fortelor de Munca, ai Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, ai Tribunalului Maramures, dar si oameni politici. Acestia au vorbit despre incluziunea tinerilor pe piata muncii.
Participantilor li s-a prezentat un studiu in cadrul caruia au fost chestionati tineri intre 17 si 23 de ani, dar si persoane cu varste cuprinse intre 23 si 33 de ani, care si-au terminat studiile. Potrivit rezultatelor, in Romania se inregistreaza o situatie ingrijoratoare, pentru ca procentul tinerilor inclusi pe piata muncii dupa absolvire este considerabil mai mic decat media Uniunii Europene. De asemenea, rata abandonului scolar este mai mare in Romania decat in vestul Europei, chiar daca a scazut in ultimii ani, fiind de aproximativ 15%.
“Este trist atunci cand un tanar care si-a terminat studiile merge la un angajator si este intrebat daca are experienta. Trebuie reglementata situatia si dorim sa sensibilizam autoritatile sa ii sprijine pe acesti tineri”, a spus Dumitru Pop, presedintele asociatiei si manager de proiect “Tinerii si incluziunea pe piata muncii”.
Sursa: Catalin Tineghe