Motiunea de cenzura a PSD a fost respinsa la Parlament, intrunind doar 228 de voturi „pentru”, in conditiile in care, pentru a fi adoptata, ar fi fost nevoie de 236 de voturi. Doar opt voturi au lipsit ca Guvernul Boc sa fie demis. Impotriva motiunii au votat 197 de parlamentari. Inainte sa se anunte rezultatul votului, parlamentarii maramureseni au spus, aproape in totalitate, ca motiunea de cenzura nu va avea sorti de izbanda, dar au precizat ca sunt aproape siguri ca va urma o remaniere guvernamentala. Cei din opozitie estimeaza vremuri sumbre pentru romani, convinsi ca masurile de reducere a salariilor si pensiilor vor fi urmate si de cresteri ale cotei unice si TVA-ului.
Constienti ca au fost pusi de partid intr-o evidenta dificultate in fata electoratului, parlamentarii maramureseni ai PDL si-au explicat votul de mentinere a Guvernului Boc prin faptul ca schimbarea ar afecta credibilitatea si timpul de redresare economica a tarii.
Ce spun reprezentatii PDL si „aliatii”
Senatorul democrat-liberal Gheorghe Mihai Barlea, convins ca motiunea de cenzura nu va trece, “pentru ca exista o unitate puternica in grupul PDL”, partidul de la guvernare avand si “sustinerea UDMR si a independentilor”, a recunoscut totusi ca urmeaza o perioada grea pentru romani.
“Astept ca in urmatoarele saptamani ca Guvernul Boc sa ia masuri de a reduce cheltuielile, de a eficientiza institutiile si de a incuraja mediul economic si imediat ce acesta va permite sa majoreze pensiile si salariile. Guvernul realizeaza gravitatea situatiei, pentru pensionari, indeosebi, dar actualmente, economic, Romania are grave probleme si daca am pierde si credibilitatea institutiilor internationale am intra intr-un colaps pe care nu stiu cine l-ar putea rezolva”, a mai declarat Barlea, deputat PDL.
Nici deputatul Doru Lese nu a indraznit sa-i critice prea mult pe colegii sai de la guvern, afirmand doar ca incet incet se va intra in normal, din punct de vedere economic. “Ramane Guvernul Boc si va fi o remaniere in viitorul apropiat. Speram ca prin munca ne vom putea redresa economic. Nu cred ca vor fi miscari sindicale pentru ca asta e realitatea cruda”, a punctat Lese (PDL).
In schimb, deputatul maramuresean Stefan Buciuta (Uniunea Ucrainenilor din Romania), care a precizat ca „grupul minoritatilor nationale nu va vota”, asteapta remanierea guvernului. “Va fi remaniat guvernul si va continua sa functioneze, nu se poate lasa asa guvernul! N-ar trebui sa se acutizeze problemele economice, vor fi probleme sociale, dar sper ca se vor rezolva”, a opinat Buciuta.
Ce spune reprezentantul PSD
Singurul reprezentant al partidului care adepus motiunea de cenzura, senatorul Sorin Bota, e convins ca masurile dureroase pentru populatie vor continua si, desi neincrezator in privinta motiunii (“poate sa treaca la limita”), dezvaluie ca PSD va contesta pachetul de legi la Curtea Constitutionala, pentru ca reducerea salariilor si pensiilor sa nu afecteze populatia.
Senatorul este de parere ca mentinerea Guvernului Boc e similara cu adancirea crizei, iar romanii vor suferi mai mult. “Vom merge din rau in mai rau, iar criza se va adanci. In toamna se vor lua masuri si mai dureroase: majorari de taxe, scaderi de salarii si chiar anularea completa a subventiilor la gaze si energie”, a completat Bota (PSD).
Ce spun reprezentatii PNL
Deputatul liberal Vasile Berci opina inaintea votului ca de la PDL vor fi trei abtineri si doar doua-trei voturi pentru motiune, iar de la UNPR-ul generalului Gabriel Oprea se va da ordin de abtinere de la vot, pentru ca “nu exista siguranta ca nu vor fi defectiuni la vot”.
“Din pacate viitorul va fi sumbru in continuare, pentru ca nu au inteles ca aceasta criza este o boala care trebuie tratata. Si Franks (n.r., Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare în Romania) le-a spus (n.r., Guvernului): Domnilor un an jumate n-ati luat nicio masura anticriza. De fapt, ministrul Blaga a recunoscut ca stiau din ianuarie ce se contureaza si n-au luat masuri anticriza. Dar n-au luat masuri pentru ca erau antipopulare si punea sub semnul intrebarii rezultatul alegerilor prezidentiale”, a mentionat deputatul liberal.
Berci crede ca Guvernul Boc nu va avea viata lunga. “Probabil, la prima mana, intr-un timp foarte scurt, Basescu va impune o remaniere la doi, trei, patru ministri, iar undeva in toamna va fi schimbat si primul ministru, pentru ca si-a epuizat incompetenta”, a estimat deputatul maramuresean.
De altfel, Berci e convins ca masurile de taiere a pensiilor si salariilor, rezolva doar cateva procente la deficitul bugetar, dar nu si repornirea economiei. “Vor ajunge in situatia ca pana la sfarsitul anului sau in primul trimestru al anului urmator sa se atinga la cota unica si la TVA, ceea ce va insemna inflatie si, tot Blaga spunea, un nou acord cu FMI si un nou credit, undeva la 25-30 de miliarde de euro, asta ca sa stim cateva decenii ca Romania e la pachet, congelata”, a mai declarat Berci (PNL).
Si deputatul liberal Catalin Chereches era convins ca motiunea nu va trece, din cauza “iresponsabilitatii cu care trateaza aceasta chestiune parlamentarii PDL si UDMR”, pentru care nu conteaza deloc dorinta electoratului care i-a trimis in parlament. “Lucrul cel mai grav care se intampla daca nu trece motiunea se certifica faptul ca votul uninominal din toamna anului 2008 a fost doar o similare si a acoperit doar un vot de partid”.
Cat despre viitor, Chereches crede ca va urma o perioada extrem de dificila. “Din pacate, costurile sociale vor fi imense. La propriu, asa cum spunea marele jurnalist Cristian Tudor Popescu, vor muri oamenii in urma acestor masuri. Va veni iarna, oamenii vor plati costuri mai mari la utilitati, medicamentele se scumpesc si suferintele vor fi mari. Insa, aceste masuri nu vor fi ultimele. Din pacate, se estimeaza ca se va mari si TVA si cota unica de impozitare, ceea ce va duce la o scadere a consumului si la o scadere a bazei de impozitare”, a spus deputatul PNL, convins ca solutia cea mai buna in acest moment este un guvern de tehnocrati.
Sursa: Catalin Vischi, Camelia Tocaci