![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dupa viitura de duminica seara, raul Lapus continua sa ameninte terenurile localnicilor din Catalina, Sacalaseni si Recea. Daca in urma cu cateva ore s-a inregistrat o scadere a debitului, apele au inceput sa creasca din nou azi, 17 mai, la orele amiezii, in special in dreptul localitatii Catalina. In acest moment, 100 de hectare de teren din Catalina si alte cateva zeci, ce apartin comunelor vecine Sacalaseni si Recea, sunt distruse de ape.
Suprafete mari de teren din Catalina, Sacalaseni si Recea sunt acoperite si in acest moment de ape, raul Lapus continuand sa creasca in dupa-amiaza zilei de azi, 17 mai. Astfel, peste 100 de hectare de terenuri agricole din Lunca Lapusului, pe care oamenii au arat si semanat, au fost compromise.
„Aseara a fost o viitura mai mare. E o suprafata mare pe care oamenii au arat, au semanat. Oamenii-s necajiti… Unii au investiti deja zeci de milioane. Dupa mine sunt intre 75 si 100 de hectare inundate acum la noi”, a spus primarul comunei Coltau, Lajos Csendes.
Ca sa se previna asemenea dezastre, teoretic ar fi fost solutii. Conform unor informatii furnizate – neoficial – de reprezentantii “de la Ape”, la Sacalaseni au existat niste pompe care ar fi putut prelua o parte din volumul de apa, dar de la pompele respective s-au furat dupa revolutie motoarele si transformatorul, ramanand doar… digul.
Desi nu sunt la prima viitura, localnicii sunt disperati si privesc neputinciosi cum, de doua-trei ori pe an, munca li se duce… pe apa sambetei.
„Unii au pierdut si mai mult. Eu pana acum m-am ales cam cu 12 milioane paguba. In fiecare an, toamna si primavara, am patit. Ce sa ne asiguram, ca nu ne asigura nimeni!”, a spus, dezamagit, Tibi Turuczo, agricultor din Catalina.
Imaginea este sumbra. Lunca Lapusului a devenit un lac imens, iar singura casa de langa podul Catalinei se afla… la mai putin de doi metri de raul Lapus.
Sursa: Alexandru Ruja