![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Dezastru in agricultura. Si asta nu din cauza crizei economice ori a masurilor guvernamentale de austeritate, ci din pricina precipitatiilor abundente care au facut praf culturile agricole. Maramuresenii se plang ca anul acesta poamele au fost distruse de grindina si ploi, in unele zone culturile fiind afectate in proportie de pana la 90%.
Din cauza precipitatiilor frecvente si a cantitatilor mari de apa cazute pe metrul patrat, o mare parte din culturile maramuresenilor au fost afectate sau chiar calamitate.
“ Ploua de o saptamana. Jumatate din vita-de-vie e total distrusa, prunele sunt la pamant, altceva nu prea mai avem. Anul trecut au fost foarte multe fructe, legume, acum chiar ca nu sunt”, se plange Tatiana Ghent.
“Toate-s patate, toate-s cu viermi, legumele putrezesc in pamant, rosiile is distruse, gata. Varza nu se mai face, cartofii s-o dus, nu se mai fac, o ramas marunti. In rest ,nu mai ramane nimic aproape. Anul trecut n-o plouat asa de mult si am avut rosii multe, fructe ca lumea, tot am avut”, explica si Cristina Morar.
Reprezentantii Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures au realizat un prim bilant al culturilor calamitate.
“In urma fenomenelor meteorologice care au avut loc in acest an, la nivelul judetului Maramures situatia culturilor se prezinta astfel: au fost afectate intre 30 si 100% urmatoarele suprafete: ovaz – 25 de hectare, grau 50 de hectare, porumb 65 de hectare, cartofi 48 de hectare, legume 37 de hectare, plante de nutret 82 de hectare, iar pasuni si fanete 126.000 de hectare”, a detaliat Virgil Tantas, seful Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala Maramures.
Nu doar grindina si umiditatea excesiva a distrus poamele din gospodariile maramuresenilor, ci si daunatorii, care au avut timp suficient sa se dezvolte pe fondul umiditatii si sa distruga si culturile care au rezistat in urma ploilor.
“Clima a fost favorabila inmultirii bolilor. Din cauza unui an cu precipitatii abundente, daunatorii au avut o evolutie lenta. Toate culturile au fost afectate, atat cele din camp, cat si cele din spatiile amenajate. In pomicultura, spre exemplu, am avut probleme anul acesta cu rapan, fainoase, in cultura marului”, a precizat Melania Oltean, sef Departament Prognoza, Avertizare si Politie Fitosanitara din cadrul Directiei Fitosanitare Maramures.
Expertii maramureseni sunt pesimisti in ceea ce priveste recolta de toamna si sustin ca 2010 ar putea fi unul dintre cel mai “negru” din acest punct de vedere.
Sursa: Catalin Tineghe