O echipa internationala in dezarmare chimica a inceput astazi, 6 octombrie, distrugerea armelor chimice siriene si a instalatiilor de productie a acestora, a declarat pentru AFP o sursa din cadrul misiunii. Potrivit sursei mentionate, reprezentantii misiunii comune a Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) si ONU ‘au mers la un sit, unde au inceput verificarea si distrugerea’ armelor chimice.
‘Astazi este prima zi de distrugere, in cursul careia vehicule grele vor zdrobi si vor distruge focoase de rachete, bombe chimice, precum si mecanismele de mixare, unitatile mobile si fixe de incarcare’, a indicat o sursa din cadrul misiunii internationale, sub rezerva anonimatului.
Un responsabil OIAC, cu sediul la Haga, afirmase la 29 septembrie ca ar putea fi, probabil, utilizate ‘metode rapide’ ca un prim pas pentru a se asigura ca siturile nu mai sunt utilizabile, inainte ca distrugerea obiectivelor sa fie incheiata prin metode mai ecologice si durabile.
‘Aceste metode nu indeplinesc criteriile Conventiei (asupra interzicerii armelor chimice), dar mai tarziu vom putea folosi alte metode’, a declarat aceeasi sursa.
‘Prima faza, dezvaluirea de catre sirieni, se incheie si noi trecem in prezent la faza a doua, verificarea, distrugerea si dezactivarea’, a declarat sursa citata de AFP.
Misiunea, compusa din 33 de persoane, intre care experti din SUA, Regatul Unit, Rusia, Cehia, China, Canada a sosit marti in Siria. Majoritatea membrilor sai (19 persoane) este constituita din inspectori OIAC, restul fiind personal ONU, precizeaza in acest sens agentia rusa de presa Ria Novosti.
Echipa este insarcinata sa puna in aplicare o rezolutie a Consiliului de Securitate votata in premiera cu privire la situatia din Siria gratie unui acord ruso-american ce prevede dezarmarea chimica a acestei tari pana la jumatatea anului 2014. Acest acord a indepartat amenintarea unui atac american contra regimului sirian, dupa atacul chimic de la 21 august de langa Damasc, atribuit fortelor guvernamentale siriene de catre Occident si opozitie.
Este prima data cand o operatiune de dezarmare chimica are loc intr-o tara in plin razboi:
Siria se scufunda de la o zi la alta tot mai mult intr-un conflict care a curmat viata a cel putin 115.000 de persoane din martie 2011 si pana in prezent, conform datelor Natiunilor Unite.
Sursa: Agerpres