Cu aproximativ 1.300.000 de lei a costat mai putin deszapezirea din aceasta iarna, fata de cea precedenta. Beneficiind de vremea favorabila si de o iarna blanda, bugetul Consiliului Judetean Maramures este pe plus la finele iernii. Pe langa cheltuielile mai mici, drumarii care s-au ocupat de deszapezirea drumurilor judetene au ramas pe stoc si cu materiale antiderapante, pe care le vor putea folosi anul viitor.
Daca anul trecut deszapezirea, curatarea carosabilului si combaterea poleiului au determinat cheltuieli de peste un milion de euro, in aceasta iarna, in intervalul 15 octombrie 2013 – 13 martie 2014, suma cheltuita a fost de aproximativ 800.000 de euro (3.563.621 lei). Ninsorile nu au pus probleme drumarilor, asa ca banii au fost folositi pentru achizitionarea materialelor necesare pentru combaterea poleiului.
„Noi nu ne-am pregatit pentru asemenea iarna. Noi ne pregatim pentru iarna medie. S-a facut o aprovizionare cu materiale la inceputul sezonului, care a costat aproximativ 1.200.000 de lei. Utilajele care au fost puse pe toata aceasta perioada la dispozitie li s-a asigurat un stoc de combustibil, acest stoc de combustibil este tot de aproximativ 1.200.000 de lei“, a explicat Emil Marinescu, vicepresedintele CJ Maramures.
Materialele antiderapante ramase nefolosite vor fi depozitate, iar in urmatoarea iarna vor fi folosite de drumari.
„Nu a fost atat de problema cu iarna, cat a fost spre exemplu cu poleiul, mai mult s-a actionat aruncand materiale antiderapante pentru combaterea efectelor aduse de caderile de polei si de inghet. Sigur ca ceea ce pot eu sa va spun ca materialele ramase neutilizate vor fi verificate de o comisie si in perspectiva anului care vine, ele vor fi folosite in iarna 2014-2015, deci nu se pierd aceste stocuri, mai putin probabil cele care se gasesc deocamdata pe marginea drumului si care vrand nevrand, intemperiile si vantul le vor reduce calitativ“, a mai spus vicepresedintele CJ Maramures.
Potrivit informatiilor oferite de CJ Maramures, cel mai costisitor capitol in privinta deszapezirii l-a constituit actionarea utilajelor, pentru care s-au folosit 1.221.441,09 lei. Combaterea poleiului s-a realizat cu 9.303,50 de tone material consumat plus utilajele folosite, costul actiunilor fiind de 178.735,06 lei.
Sursa: Cosmin Carp