Temperaturile scazute din ultimele zile dau peste cap activitatea agricultorilor maramureseni. Reprezentantii Directiei Judetene pentru Agricultura Maramures se asteapta ca in urmatoarele zile sa aiba sesizari legate de problemele aparute la culturile agricole si pomicultura, din cauza temperaturilor scazute inregistrate in ultima perioada. Agricultorii sunt atentionati ca doar cei care si-au facut asigurari pot fi despagubiti. E posibil ca nici acestia sa nu-si primeasca insa sumele aferente, mai ales ca n-ar fi pentru prima data, la nivelul judetului fiind restante la despagubiri chiar si pentru 2009.
Directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Anton Rohian, spune ca pentru ultimele zile a existat o atentionare meteo, conform careia la nivelul judetului se vor inregistra temperaturi scazute. Atentionarea a fost transmisa si agricultorilor, iar pana in acest moment nu au fost semnalate probleme.
“E posibil ca acolo unde au fost culturi de nuc, cires, sa fie ceva probleme. In zone colinare, nu au fost afectate culturile. E posibil ca de luni sa fie semnalate cateva probleme de inghet, desi n-a fost inghet la sol, a fost poate putina bruma”, a spus Anton Rohian.
Acesta atrage atentia ca doar agricultorii care au asigurare pot beneficia de despagubiri in caz de calamitati. Totusi, sunt situatii in care nici acestia nu isi incaseaza drepturile.
Anton Rohian a dat ca exemplu inghetul din 2009, cand mai multi agricultori au solicitat despagubiri. Desi erau asigurati, acestia nu si-au primit banii, deoarece sumele necesare nu au fost incluse in bugetul Ministerului Agriculturii. Singura sansa ca acestia sa fie despagubiti este sa dea Ministerul in judecata.
“Colegii din domeniul agricol, care au avut aceste asigurari, trebuie sa dea Ministerul Agriculturii in judecata pentru a-si revendica drepturile, pentru ca noi aici suntem chiar neputinciosi sa rezolvam problema pierderilor si pagubelor care le-au avut. Si ceea ce este grav e ca au probleme cu reluarea productiei, au probleme cu inceperea campaniei de primavara si multi dintre ei sunt in faza in care tin utilajele agricole in parcuri”, a punctat Rohian.
Directorul a adaugat ca in aceasta situatie sunt agricultori din zonele Mires, Seini si Danesti, iar sumele pe care ar trebui sa le primeasca au ajuns la cateva miliarde de lei.
Sursa: Camelia Tocaci