Cercetatorii francezi au realizat o descoperire importanta in domeniul terapiilor celulare aplicate in sanatatea bucodentara. Cercetarile stiintifice care vizeaza potentialul regenerator al celulelor susa se accelereaza in toate domeniile medicinei, inclusiv in domeniul ingrijirii dentare. O inovatie recenta ii determina pe oamenii de stiinta sa spere ca durerile cauzate de devitalizarea dintilor cariati vor deveni o simpla amintire intr-o buna zi, informeaza lefigaro.fr.
Cercetatorii francezi au facut o descoperire importanta in domeniul terapiilor celulare aplicate in sanatatea bucodentara. Studiul lor, publicat in revista Tissue Engineering din 22 iunie, arata ca celulele susa implantate intr-un dinte de soarece cariat au reusit sa se dezvolte pentru a reconstrui pulpa dentara.
„In loc sa devitalizam un dinte, fapt care implica retragerea intregii pulpe dentare pana la radacina, am incercat sa il ajutam sa se regenereze”, a explicat profesorul Catherine Chaussain de la Universitatea Paris-Descartes, coordonatoarea studiului.
„Dintii sunt organe esentiale, pentru ca ei reprezinta un factor al sanatatii generale. Atunci cand sunt devitalizati, devin fragili si predispusi la infectii”, a adaugat cercetatoarea franceza.
Acest tip de terapie celulara reprezinta un beneficiu real pentru pacienti, intrucat acesta permite dintilor cariati sa se reconstruiasca si sa se cicatrizeze. Ideea pentru acest tip de tratament al cariilor a aparut in randul cercetatorilor francezi dupa publicarea in anul 2000 a unui studiu american care a evidentiat prezenta in pulpa dentara a celulelor susa. Ele sunt capabile nu doar sa formeze pulpa (alcatuita din nervi, vase sangvine), ci si dentina – partea dura a dintelui, aflata sub smaltul dentar.
Protocolul utilizat de echipa coordonata de profesorul Chaussain este relativ simpla: celulele susa sunt prelevate din pulpa unui dinte sanatos, cultivate in laborator si reinjectate in dintii cariati.
Echipa de bioinginerie a doctorului Letourneur de la Universitatea Paris-Diderot, asociata acestui proiect, a produs la randul sau o serie de microdispozitive de urmarire radioactive, care urmaresc evolutia celulelor grefate. „Riscul apare atunci cand aceste celule evadeaza, se implanteaza in alte zone din corp si vatameaza alte organe„, a precizat profesorul Anne Poliard, biolog in echipa de la Universitatea Paris-Descartes. Descoperirile recente sunt insa spectaculoase, chiar daca ele vizeaza deocamdata doar studiile pe soareci.
Cercetarile vor continua si pe alte animale, insa va fi nevoie de cel putin cinci pana la zece ani inainte ca aceste terapii celulare sa ajunga la dispozitia medicilor stomatologi. Medicii vor trebui sa treaca mai ales peste urmatorul obstacol: sa gaseasca o modalitate eficienta pentru procurarea acestor celule. Ele nu pot fi prelevate din pulpa unor dinti vii, intrucat operatiunea ar distruge acei dinti.
Infiintarea unor banci de stocare de dinti pare o solutie privilegiata: dintii de lapte, bogati in celule susa, si maselele de minte ale pacientilor vor putea fi conservate in acele banci pana cand pacientul va avea nevoie. Insa aceasta optiunea a generat deja dezbateri aprinse, intrucat riscul de comercializare ilegala ingrijoreaza comunitatea stiintifica. Cercetatorii francezi, care se tem ca o serie de companii private vor dezvolta acest gen de activitati, ar prefera ca acele centre de stocare sa fie administrate de organisme publice.
Sursa: Mediafax