Circa 100 de cuptoare construite in urma cu 1.700-1.900 de ani de dacii liberi au fost identificate pe raza comunei Mediesu Aurit, judetul Satu Mare, in apropiere de cuptoarele descoperite in anii 1960.
Seful sectiei Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare, Robert Gindele, a declarat astazi, 26 aprilie, ca in urma inspectarii terenurilor din zona cu un aparat gradiometru s-au descoperit aproximativ 100 de cuptoare situate sub pamant, la cativa zeci de centimetri.
“Cuptoarele erau folosite la fabricarea vaselor pentru provizii, au diametrul de peste doi metri, sunt cuptoare unicat. Cred ca ne aflam in fata celui mai mare centru de olarit din Europa Centrala si poate chiar si de Vest. Ele dateaza din anii 100 pana in anii 350”, a declarat Robert Gindele.
Arheologii spera sa poata incepe sapaturile in aceasta primavara pentru aducerea cuptoarelor la suprafata. Gindele considera ca in urma sapaturilor se vor descoperi si vase din ceramica fabricate in aceste cuptoare, lucruri care vor ajuta la obtinerea de informatii despre cultura din acea vreme.
Din primele cercetari reiese ca in zona ar fi existat un fel de complex pentru producerea vaselor. In anul 1964 in localitatea Mediesu Aurit au fost descoperite 16 cuptoare dacice pentru ars ceramica, acestea fiind trecute in patromoniul Muzeului Judetean Satu Mare.
Sursa: Agerpres