Vezi VIDEO
Piata de asigurari a fost puternic bulversata de schimbarile legislative in domeniu operate in ultimele doua luni. In august, legea privind asigurarile de locuinte a fost modificata in favoarea PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – aflat in pragul falimentului, dar la scurta vreme instanta a dat la loc comanda, considerand ca prevederile introduse sunt in contradictie cu litera legii. Dezorientarea cetatenilor le-a creat un avantaj asiguratorilor, care au incheiat cu 30-40% mai multe polite in septembrie decat in august.
Pana in august, asigurarea facultativa care acoperea si cele trei riscuri incluse in polita obligatorie era considerata acoperitoare. Mai apoi, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a considerat necesara incheierea a doua politie, obligatorie si facultativa, dar la scurta vreme s-a revenit la vechile prevederi. Principalul motiv pentru care s-a incercat modificarea legii a fost acela ca societatea PAID, care gestioneaza asigurarile obligatorii de locuinte, a ajuns sa nu mai aiba incasari, lumea fiind orientata de catre asiguratori spre politele facultative.
”Clientii nostri vor o asigurare complexa. Daca tot se incheie o asigurare, normal ca doresc sa fie cuprinse toate riscurile, deci nu numai riscul de alunecare de teren, inundatie sau cutremur. Multi in orase stau in apartament, unde riscul de alunecare de teren sau inundatii e mai putin probabil. De aceea, sunt interesati de riscuri precum avariile la instalatii sanitare sau incendii. Se prefera asigurarile facultative in continuare, numai ca oamenii sunt derutati, nu mai stiu daca este obligatoriu sau nu sa incheie aceste asigurari”, a explicat directorul unei sucursale de asigurari din Baia Mare, Csaba Miklos.
Modificarile aduse legii au creat deruta, astfel incat numerosi cetateni nu mai stiu ce asigurare trebuie sa isi faca ori daca mai este obligatorie sau nu. Mai multi baimareni chestionati de eMaramures au aratat ca prefera polita facultativa, avand in vedere ca acopera mai multe riscuri.
”Am facut una facultativa. Daca avem ceva necaz, 30.000 de euro, atata primim. Implica mai multe riscuri, si la foc, si la inundatii, cel putin eu asa stiu”, a povestit un alt baimarean.
Unii au aratat insa ca prefera asigurarea obligatorie, fiind mai ieftina. ”Mi-am asigurat locuinta pentru orice eventualitate, nu se stie niciodata ce se intampla. Una obligatorie am facut, cred ca cea mai ieftina, dupa posibilitatile noastre”, a marturisit o baimareanca.
Asiguratorii din municipiu spun ca incendiile, furturile prin efractie, dar si furtuna sau grindina sunt printre cele mai frecvente riscuri pe care aleg sa le acopere baimarenii prin politele incheiate. In 2011, maramuresenii au alocat, in medie, doar 64 de euro pentru achizitionarea tuturor tipurilor de asigurari – RCA, locuinte, sanatate, de viata etc., suma fiind cu o treime mai mica decat media inregistrata la nivelul intregii tarii.
Sursa: Gabriela Kuhajda