Sapte la suta dintre locuitorii Uniunii Europene sunt consumatori de antidepresive, potrivit celui mai recent Eurobarometru referitor la sanatatea mintala in statele Uniunii Europene, care mai releva un „decalaj de fericire” intre nordul bogat al Europei si tarile mai sarace din sud, centru si est.
Daca, in Suedia, 90% din locuitori au raspuns ca „niciodata” sau „rar” se simt „atat de deprimati incat nimic nu ii poate inveseli”, in Romania si Grecia procentul a fost de 56%, iar in Lituania si Italia, de 57%, cele mai scazute din UE.
Portughezii sunt cetatenii europeni cei mai dependenti de antidepresive, 15% dintre ei recurgand la astfel de medicamente in ultimele 12 luni, la polul opus aflandu-se germanii, grecii (3%) si bulgarii (4%).
Cele mai obisnuite motive invocate pentru consumul de antidepresive sunt depresia si anxietatea, subliniaza autorii studiului.
Consumul cel mai ridicat s-a inregistrat in randul femeilor, somerilor, persoanelor cu venituri scazute, persoanelor care traiesc singure si al celor care s-au adresat unui specialist pentru probleme psihologice sau emotionale, mai indica Eurobarometrul.
Sursa: Agerpres