Vezi VIDEO
Rasturnare de situatie in cazul construirii depozitului ecologic de deseuri menajere in partea de sud a a judetului. Dupa ce in urma cu aproape doua luni, autoritatile judetene au anuntat ca depozitul se va construi pe terenul cumparat de Consiliul Judetean de la Composesoratul Recea, astazi, 8 decembrie, reprezentantii administratiei judetene au declarat ca depozitul se va infiinta in localitatea Buzesti, care apartine de comuna Farcasa. Numai ca localnicii n-au fost consultati cu privire la amplasarea gropii de gunoi, mai mult, sustin ca au fost mintiti in legatura cu destinatia terenului.
Autoritatile admit ca n-au informat lumea, dar asta pentru ca au fost presate de timp sa rezolve problema gasirii unei pozitionari a depozitului, care pana in 15 decembrie trebuie comunicata Ministerului Dezvoltarii. Altfel, banii primiti de la Uniunea Europeana pentru implementarea acestui proiect risca sa se duca pe apa sambetei.
Seful administratiei judetene, Mircea Man, a declarat astazi, 8 decembrie, ca noul amplasament pentru depozitul ecologic de deseuri menajere va fi pe un teren din Buzesti. Terenul va fi trecut din domeniul public al comunei Farcasa in domeniul public al Consiliului Judetean, printr-o hotarare de Consiliu Local. Numai ca localnicii se plang ca n-au fost informati despre aceasta masura. Mai mult, oamenii sustin ca au fost mintiti atunci cand li s-a vorbit despre destinatia pe care o avea terenul in cauza.
“De cand stiti de treaba asta, ca se va face depozitul respectiv? De 2-3 saptamani? Si nu se putea veni sa delegam pe cineva care sa vina sa discute cu oamenii? Cine l-a delegat pe domnul Indre acolo? A venit la mine de 10 zile si sa-mi spuna ca vrea sa faca o ferma, o asociatie ori cutare. Nu-i frumos a veni cu minciuna la un om batran in casa. Macar eu recunosc ca treaba asta trebuie facuta”, a spus revoltat Augustin Barbul din Buzesti.
„Suntem in Postul Craciunului, oamenii trebuie sa ne creada!”
Autoritatile maramuresene se scuza si sustin ca n-au avut timp sa discute cu localnicii, pentru ca intai trebuia sa fie adoptata o hotarare de Consiliu Local in vederea aprobarii terenului cu destinatie pentru construirea depozitului ecologic de deseuri.
“Pana cand a fost hotararea de Consiliu Local, s-a votat in consiliu. Votul din consiliu ne-a dat dreptul sa chemam specialistii sa verifice ca pamantul sa corespunda”, a replicat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man.
Acesta le-a dat asigurari localnicilor ca va fi organizata si o dezbatere publica privind infiintarea gropii ecologice pe terenul din Buzesti. Man a adaugat ca se va discuta si cu oamenii. Si, pentru a incerca sa para credibil, seful admministratiei judetene a invocat faptul ca doar e Postul Craciunului, asa ca localnicii trebuie sa aiba incredere in toate vorbele politicienilor.
“Singura localitate la care mai mergem si daca putem sa o implementam este Buzestiul, daca reusim prin hotararea de Consiliu Local, prin hotararea CJ de a investi 120 de miliarde acolo, mergem, discutand din casa in casa, explicand oamenilor de buna credinta ce dorim sa facem acolo. Si vom face acest lucru in Postul Craciunului, cand oamenii trebuie sa ne creada ca venim cu un proiect si nu venim cu un depozit”, a declarat Mircea Man.
Esec dupa esec. Presa e de vina
Graba autoritatilor este cauzata de intarzierea in implementarea acestui proiect. De ani de zile, autoritatile incearca sa gaseasca locul potrivit pentru construirea depozitului, insa pana acum totul a fost sortit esecului. Reprezentantii CJ dau vina fie pe presa, fie pe mentalitatea oamenilor care n-au acceptat ca in localitatea lor sa fie infiintata o groapa ecologica. Acum, reprezentantii administratiei judetene trebuie obligatoriu sa se incadreze in termenul de 60 de zile stabilit la nivelul Ministerului Dezvoltarii pentru a-i informa pe oficialii de la centru despre pozitia depozitului ecologic. Termenul expira in 15 decembrie.
“Au existat la Minister mai multe runde discutii. La ultima la care am fost, s-a incheiat un protocol prin care in termen de 60 de zile de atunci, termen care expira in 15 decembrie, sa dam un loc care sa corespunda din punct de vedere tehnic si sa comunicam Ministerului. Din punct de vedere tehnic, aceasta locatie corespunde atat in ce priveste starea solulului, accesul si distanta de la perimetrul depozitului, respectiv pana la ultima casa”, a explicat vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu.
Momit cu reabilitari de drumuri
Primarul comunei Farcasa, Ioan Stejeran, recunoaste ca a acceptat ca depozitul ecologic sa se construiasca in Buzesti, deoarece a primit asigurari ca i se vor concretiza si alte proiecte, cum ar fi reabilitarea unor drumuri. In loc de zece ani, drumurile vor fi reparate in doi ani, a fost promisiunea care l-a inmuiat pe primar si l-a determinat sa accepte implementarea proiectului in comuna pe care o reprezinta.
In ce priveste celalat depozit, din nordul judetului, acesta a fost lasat deocamdata de-o parte, deoarece conform protocolului incheiat intre reprezentantii CJ si Ministerul Dezvoltarii, nu este obligatoriu sa fie communicate la centru ambele pozitiii din Maramures unde trebuie infiintate depozitele ecologice de deseuri.
Sursa: Camelia Tocaci