Vezi VIDEO
Vechiul cos de fum al societatii Romplumb va fi demolat. La fel se va intampla si cu canalul de fum, dar si cu mai multe cladiri industriale scoase din fluxul tehnologic. Conducerea Romplumb isi motiveaza decizia prin gradul ridicat de uzura al respectivelor obiective, pentru care se plateste impozit inutil.
Societatea Romplumb a depus la Agentia de Protectia Mediului (APM) Maramures trei documentatii pentru obtinerea actelor necesare demolarii vechiului cos de fum, a canalului de fum si a catorva cladiri industriale dezafectate. Directorul APM Maramures, Viorel Iancu, afirma ca pana in 2 noiembrie se pot depune contestatii.
“Daca publicul nu va depune contestatii pentru demolarea acestor constructii, Romplumb va obtine actul de reglementare, urmand ca apoi sa obtina actul de demolare din partea primariei”, a explicat Iancu, precizand ca demolarea obiectivelor este inclusa “in autorizatia integrata de mediu”.
La randul sau, directorul Romplumb, Vasile Uta, a mentionat ca decizia demolarii obiectivelor a fost luata in urma unui studiu care a evidentiat gradul ridicat de uzura al acestora. Cosul vechi de fum dateaza de aproximativ 50 de ani si este nefunctional din 2004, in locul sau fiind construit un cos metalic.
“Decizia demolarii acestor cladiri si instalatii a fost generata de ceea ce inseamna uzura acestora si aici ma refer la cosul vechi de dispersie, cat si canalul suprateran. La aceasta constructie a fost si un studiu facut care a aratat gradul de uzura, ulterior acestui studiu am luat decizia de a construi un nou cos de dispersie care este acum in functiune”, a aratat Vasile Uta.
Acesta a mai spus ca demolarea cladirilor industriale va avea loc in acest an, insa cosul vechi de fum si canalul de fum vor fi dezafectate abia anul viitor.
“Am organizat licitatie publica pentru demolarea cladirilor de pe amplasamentul Romplumb. Pentru canalul si cosul de fum nu am organizat licitatie, avand in vedere perioada critica ce ne asteapta, inghet, ploi, zapezi. Accesul pentru demolare este dificil si abia in primavara anului viitor vom organiza o licitatie publica deschisa pentru dezafectarea cosului si traseului vechi de gaze”, a precizat directorul Romplumb.
Valoarea investitiei este de circa 230.000 lei si include demolarea celor trei obiective, sortarea si transportul materialelor rezultate dupa demolare si reabilitarea amplasamentului din punct de vedere ecologic.
Sursa: Camelia Tocaci