![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Reducerea cheltuielilor si plafonarea preturilor la serviciile de apa si canalizare sunt principalele masuri pe care primarul Catalin Chereches le urmareste in ceea ce inseamna eficientizarea societatii Vital. Edilul a venit astazi, 13 mai, in fata Consiliului Local cu propunerea de reorganizare si eficientizare a acestei societati, fata de care aversiunea cetatenilor a crescut alarmant in ultimii ani, pe masura ce tarifele practicate au tot fost majorate. O comisie de specialitate numita de Consiliul Local are termen 30 de zile pentru a veni cu un plan de reorganizare. Obiectivele urmarite sunt reducerea cheltuielilor, dar si mentinerea tarifelor practicate la serviciile de apa si canalizare. Primarul Catalin Chereches a subliniat clar: nu mai vrea sa auda de majorari ale serviciilor de apa si canalizare in Baia Mare.
O comisie formata din reprezentanti ai societatii Vital, ai Consiliului Local, dar si ai Consiliului Judetean (tinand cont ca societatea Vital presteaza servicii in tot judetul Maramures), dar si din specialisti in economie, are la dispozitie 30 de zile pentru a pune la punct un plan de reorganizare si eficientizare a societatii. Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a reamintit ca scopul principal in restructurarea si reorganizarea Vital il constituie de fapt reducerea cheltuielilor de orice tip, in asa fel incat pretul apei sa nu creasca in urmatoarele luni.
„Cu totii am considerat ca este oportun sa se constituie o comisie care sa prezinte, in cel mult 30 de zile, un program de restructurare, reorganizare a societatii Vital, cu cateva obiective foarte clare, primul fiind eficientizarea societatii, reducerea cheltuielilor de orice tip si, bineinteles, plafonarea preturilor la apa si canalizare. Acestea sunt obiectivele pe care reprezentantul autoritatii locale in Adunarea Generala trebuie sa le mentioneze. Comisia va avea reprezentanti din societatea Vital, din consiliul de administratie al societatii, din zona specialistilor in economie si reprezentanti ai Consiliului Judetean. Tinta principala este plafonarea, adica nemajorarea preturilor la apa si canalizare, bineinteles, prin reducerea cheltuielilor de orice tip”, a precizat Catalin Chereches.
In ultimii zece ani, in perioada mai 2004 – aprilie 2014, tarifele la apa-canal au crescut de la 0,62 lei/metru cub de apa si 0,29 lei/metru cub de apa deversata in canal (in 2004), la 3,03 lei/metru cub de apa + TVA si 1,94 lei/metru cub canalizare-epurare + TVA (in 2014). Mai mult, de-a lungul timpului, Vital a incasat de la baimareni si doua taxe discutabile: taxa de dezvoltare (timp de doi ani) si taxa „pe apa de ploaie”.
Sursa: Tania Purcaru