Vezi VIDEO
Zone cu risc crescut de inunndatii pe raul Viseu au fost depistate, in urma unei ample actiuni de verificare care a vizat starea tehnica si functionala a constructiilor hidrotehnice din judet. Surparea malului drept pune in pericol inclusiv calea ferata Salva-Sighetu Marmatiei, dupa cum au aratat oficialii Institutiei Prefectului, insa probleme au fost descoperite si in privinta digului de inchidere de la Craciunesti, din zona Sighetu Marmatiei.
Constructiile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor din judetul Maramures au fost verificate pe parcursul lunii trecute de catre reprezentanti din numeroase institutii responsabile de siguranta cursurilor de apa si inclusiv de responsabili din Ministerul Mediului si Padurilor. Pe langa eroziunile de maluri de pe Viseu si problemele de la Craciunesti, s-au semnalat zone de risc la Bistra, unde e in pericolstabilitatea DJ 185, la Bistra, dar si la lacul de acumulare Bodi-Mogosa.
“Pe fondul precipitatiilor abundente, cresterii debitelor afluentilor, pe raul Viseu, s-au dezvoltat eroziuni ale malului drept. Consolidarile existente au cedat pe o lungime de 160, iar drumul judetean este singura cale de acces auto la localitatea Valea Viseului, comuna Bistra. Eroziunea malului este in evolutie, punand in pericol si calea ferata Salva-Sighetu Marmatiei. De asemenea, au fost afectate de alunecarea de teren, lucrarile de indiguire si s-au produs dislocari ale lucrarilor de consolidare a malurilor si de stabilizare a albiei”, a informat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca.
In privinta zonei Bodi-Bogosa, specialistii au semnalat ca alunecarile de teren au distrus canalul si disipatorul de energie al lacului „iar evolutia poate avea ca finalitate scoaterea din functiune a barajului prin crearea unor probleme de stabilitate a structurii”. In privinta lucrarilor efectuate la frontul de captare Craciunesti, cu rol de asigurare a alimentarii cu apa a municipiului Sighetu Marmatiei, s-a atras atentia ca au fost distruse consolidarile de mal iar sistemul de captare si transport a apei a fost avariat in timpul inundatiilor din anii anteriori.
„Deoarece, in prezent, lucrarile de aparare existente la frontul de captare Craciunesti nu prezinta siguranta in exploatare se impune urgentarea executiei lucrarilor, avand in vedere ca viiturile de toamna si iarna ar putea conduce la repetarea situatiilor din anii 1998, 2001, 2008 si avarierea lucrarilor de consolidare, cu posibilitatea afectarii si opririi functionarii sistemului de alimentare cu apa a municipiului Sighetu Marmatiei”, a mai precizat Dan Buca.
Aceeasi comisie a mai constatat inexistenta unui dig de aparare in municipiul Sighetu Marmatiei, pe raul Iza, cartier Campu Negru, unde se integistreaza frecvent inundatii pe malul stang. Totodata, s-a semnalat si faptul ca pe raul Ruscova, in localitatea cu acelasi nume, exista eroziuni ale malul drept, pe o lungime de 70 metri.
Reprezentantii comisiei de verificare au intocmit note de fundamentare si propuneri de hotarari de guvern pentru realizarea unor investitii in cazurile unde au fost depistate grave deficiente. De asemenea specialistii prezenti au stabilit un plan de masuri care include realizarea, de catre un institut de specialitate, a unui studiu de inundabilitate (in caz de cedare a barajului) in aval la barajul Stramtori-Firiza si realizarea unui sistem centralizat de alarmare-avertizare in aval de barajul Berdu.
Sursa: Camelia Tocaci