Vezi VIDEO
Anul scolar va incepe cu stangul pentru mai multe unitati de invatamant din Maramures, care nu au reusit nici in acest an sa fie autorizate sanitar. Numarul e acelasi ca si 2012 iar oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) dau vina pe fondurile care se dovedesc insuficiente pentru realizarea investitiilor necesare.
Situatia cea mai grava e semnalata la scolile fara personalitate juridica. Jumatate dintre acestea, adica 76, sunt in continuare fara autorizatii sanitare. Raportat la numarul total de unitati scolare din Maramures, peste 38% dintre institutiile de invatamant preuniversitar nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionarea in acord cu normele medicale in vigoare.
„Din cele 173 de unitati cu personalitate juridica au autorizatie de functionare 127, in curs de autorizare sunt cinci. Sunt fara autorizare 41, iar la unitati scolare arondate sau structuri din cele 154, au autorizatie de functionare 74, in curs de autorizare patru, fara autorizatie sunt 76”, a spus inspectorul scolar general, Ana Moldovan.
Inspectorii au mai aratat ca majoritatea unitatilor de invatamant neautorizate sunt in mediul rural, acolo unde nu au putut fi facute investitiile necesare, mai ales ca in multe localitati din judet sunt in continuare mari restante in privinta platii lucrarilor de constructie realizate la scoli. Conform oficialilor ISJ, la ora actuala, peste 12 milioane de lei sunt datoriile primariilor pentru investitiile finalizate, in timp ce pentru continuarea lucrarilor ar fi nevoie de alte 63 de milioane de lei.
„Doresc sa subliniez ca aceste autorizatii nu sunt obtinute pentru ca nu avem posibilitatea noi si nici primaria si comunitatea locala de a asigura apa curenta, grupurile sanitare, spatiul fizic standard. Sunt si scoli care au partial autorizare sanitara, pe anumite corpuri si pe altele nu. Aici trebuie o strategie unitara pentru a putea rezolva problemele”, a precizat Ana Moldovan.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP) spun ca acele unitati de invatamant care nu sunt autorizate au fost incluse intr-un plan de conformare, fiind „monitorizate in permanenta izvoarele si puturile de apa folosite ca sursa de apa potabila”, astfel incat sa fie evitate imbolnavirile in randul elevilor si cadrelor didactice.
Foto: arhiva
Sursa: Camelia Tocaci