Reprezentantii firmei Ecorem din Belgia au prezentat, ieri, autoritatilor maramuresene un proiect care prevede ecologizarea fostelor perimetre miniere din judet, la costuri reduse. Timp de aproape doi ani, specialistii belgieni au studiat mai multe locatii din Maramures in care s-a desfasurat activitate miniera si au realizat un studiu privind ecologizarea unor situri miniere contaminate.
Dintre locatiile studiate de belgieni, acestia s-au oprit asupra zonei miniere Baia Sprie si a flotatiei din orasul maramuresean, unde exista posibilitatea construirii unui centru logistic cu costuri minime, pe care sa se poata dezvolta apoi activitati economice.
Deocamdata insa este necesara clarificarea situatiei cladirilor al caror proprietar este Compania Remin, avand in vedere ca acestea ar trebui demolate. In cazul flotatiei Baia Sprie, solutiile gasite de specialistii belgieni sunt construirea unei platforme de beton care sa izoleze solul contaminat si sa limiteze infiltratiile in apele subterane, dar si drenarea apelor de mina acide.
Costul total al decontaminarii din zona flotatiei Baia Sprie este estimat la 1,7 milioane de euro. Bio-inginerul Evert Vermaut, unul dintre reprezentantii firmei Ecorem, a declarat ca Maramuresul a fost ales pentru studiu pentru accidentul ecologic de la Aurul din 2000.
Titlu din ziar:
Belgienii au solutii pentru ecologizarea fostelor perimetre miniere din judet
Reprezentantii firmei Ecorem au prezentat, ieri, autoritatilor maramuresene un proiect cu costuri reduse
Revista presei din Baia Mare – 20 martie 2008. Informatia Zilei
Sursa: Adrian Mandru
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult