Un „default dezordonat” al Greciei ar impune ajutor extern pentru Spania si Italia si ar cauza pagube de peste 1.000 miliarde euro la nivelul zonei euro, avertizeaza un document redactat de Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, citat de Reuters.
„Exista ramificatii foarte importante si paguboase care ar rezulta dintr-un default (incapacitate de plata – n.r.) dezordonat pe datoria de stat a Greciei. Toate aceste consecinte sunt dificil de evaluat cu rigurozitate, insa este greu de prevazut o dauna mai mica de 1.000 miliarde euro”, se spune in documentul obtinut de Reuters de la o sursa din piata.
Documentul, datat 18 februarie, este marcat drept confidential, noteaza Reuters.
Institute of International Finance (IIF) reprezinta detinatorii privati de obligatiuni ale statului elen in negocierile cu Grecia privind reducerea datoriei de stat.
IIF a cerut creditorilor privati sa se inscrie pana joi la conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria de stat a Greciei cu peste 100 miliarde euro, la aproximativ 120% din PIB pana in 2016, de la 160% din PIB in prezent.
Daca detinatorii de obligatiuni nu vor participa in numar suficient de mare la schema, Banca Centrala Europeana (BCE) va inregistra pierderi substantiale, noteaza documentul IIF, care estimeaza expunerea institutiei pe Grecia la 177 miliarde euro.
Irlanda si Portugalia vor avea nevoie de noi ajutoare externe, de 380 miliarde euro pentru urmatorii cinci ani, pentru a fi izolate de consecintele falimentului Greciei, estimeaza organizatia.
Totodata, Spania si Italia vor necesita sprijin international de 350 miliarde euro, potrivit documentului citat, iar bancile europene vor avea nevoie de recapitalizari masive, care ar putea depasi 160 miliarde euro.
Sursa: Mediafax