Cotatia unciei de aur a scazut astazi, 15 aprilie, cu peste116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie.
Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri. Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
„Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri”, a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in principal riscul ca bancile centrale sa vanda aur pentru consolidarea situatiei financiare a guvernelor.
„Asta se intampla dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru sa vanda excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro in programul de sprijin financiar extern. Chair daca Cipru nu a decis inca modul in care va acoperi acest deficit, comentariile au nelinistit investitorii si au cauzat vanzarea masiva”, a spus el.
Aceasta evolutie a rupt legatura intre programele de stimulare economica ale Rezervei Federale americane si pretul aurului, a adaugat analistul. Datele slabe din economia SUA au condus la asteptari pentru programe prelungite de stimulare a economiei, prin introducerea de lichiditati importante in sistemul financiar, care au cauzat anterior deprecierea dolarului si cresterea cotatiei aurului.
Potrivit unor documente ale Comisiei Europene ajunse in presa internationala saptamana trecuta, costurile programului de sprijin financiar extern pentru Cipru se ridica la 23 de miliarde de euro, cu 6 miliarde de euro mai mult decat se credea initial. Cipru trebuie sa acopere integral aceasta diferenta, iar Comisia a propus, printre alte masuri, obtinerea a 400 de milioane de euro din vanzarea „excesului” rezervei de aur a bancii centrale a Ciprului.
Cotatia cuprului a scazut cu 2%, dupa date sub asteptari in China privind avansul economiei in primul trimestru si productia industriala din martie. PIB al Chinei a urcat cu 7,7% in primul trimestru, in timp ce analistii anticipau un avans de 8%.
Tot pe piata metalelor, cotatia argintului a coborat cu 9,5%, la 23,82 dolari pe uncie, dupa un declin de 3,3% saptamana trecuta.
Sursa: Mediafax