De la deschiderea sectiilor de votare, in intreaga tara au fost inregistrate 6 sesizari privind diverse incidente, conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.. A fost deschis un dosar penal in judetul Bacau unde un barbat de 35 de ani si-a fotografiat buletinul de vot in timp ce se afla in cabina de votare, situatia fiind sesizata politiei de catre membrii comisiei de votare. Infractiunea este de violare a confidentialitatii votului, asa cum este prevazuta si pedepsita de art. 389 din Codul Penal.
Un alt dosar penal a fost intocmit in judetul Gorj pentru un barbat de 58 de ani care a agresat fizic si verbal un batran in apropierea sectiei de votare.
Prima sanctiune contraventionala a fost aplicata de catre politistii din Calarasi care au amendat cu 1.500 de lei un cetatean pentru continuarea propagandei electorale.
Intr-un sat din jud. Bistrita – Nasaud, politistii au fost sesizati cu privire la faptul ca mai multi localnici au gasit in fata caselor pungi cu alimente. In prezent, se fac verificari pentru a se stabili daca se intrunesc elemente constitutive ale unei infractiuni.
Monica Dajbog a precizat ca, pe parcursul zilei, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie pentru a gestiona orice situatie care ar putea perturba ordinea si siguranta publica necesare desfasurarii procesului electoral.
Pe langa solutionarea sesizarilor privind posibile incidente electorale, asigurarea masurilor de ordine publica la nivel national si paza sectiilor de votare, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor asigura si paza urnei speciale.
Potrivit prevederilor legale, urna speciala este transportata de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, angajatii ministerului nostru asigurand doar masurile de protectie. Prin intermediul urnei speciale voteaza persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate.
Tot prin intermediul urnei speciale voteaza si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu.
Inspectoratul General al Poliţiei Romane asigura masurile necesare pentru a permite persoanelor aflate in centrele de reţinere şi arest preventiv ale unitatilor de politie sa-si exercite dreptul de vot. Au depus cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale 1.018 persoane din centrele de retinere si arest preventiv. Directorii locurilor de detinere vor lua masuri ca in spatiul amenajat pentru votare sa fie asigurate dotari minime prin care sa fie garantat secretul votului.
In contextul masurilor luate de Ministerul Afacerilor Interne in sprijinul cetatenilor care vor sa mearga la vot, dar nu detin acte de identitate valabile, serviciile de evidenta a persoanelor din intreaga tara si-au modificat programul de lucru si inclusiv astazi, se pot obtine documente de identitate pana la ora 21.
Serviciile de evidenta a persoanelor au eliberat acte de identitate si in cursul zilei de ieri, cand, la nivel national peste 16.000 de cetateni si-au obtinut documentele de identitate.
In conformitate cu Planul general de masuri aprobat de catre viceprim-ministrul Gabriel Oprea, in ultimele doua saptamani, angajatii serviciilor de evidenţa a persoanelor s-au deplasat cu staţia mobila in localitaţile izolate sau aflate la distanţe mari faţa de birourile de evidenta.
Au fost organizate aproape 300 de astfel de actiuni, fiind eliberate acte de identitate pentru 1.346 de persoane cu drept de vot.
Sursa: Emm